EU Tuomioistuin on eilen 19.11.2020 antamassaan päätöksessä linjannut, että CBD-kannabinoidi ei ole huumausaine, ja sitä saa vapaasti myydä maasta toiseen kuin mitä tahansa muutakin laillista ainetta.

Tuomioistuin totesi erityisesti, että:

– Uutetta kukista ei pidetä huumausaineena Yhdistyneiden Kansakuntien vuonna 1961 tekemässä huumausaineiden yleissopimuksessa.

– Jäsenvaltio ei saa kieltää toisessa jäsenvaltiossa laillisesti tuotetun CBD:n markkinointia, kun se uutetaan Cannabis Sativa -kasvista, myös kukista.

– Ranskan on toimitettava tieteelliset todisteet CBD:n vaaroista, jos se päättää pitää voimassa nykyisen kieltonsa CBD:llä infusoitujen tuotteiden markkinoinnissa.

”Tuomioistuimen päätös luo sitovan ennakkotapauksen, jolla on eurooppalainen ulottuvuus: sen tulkinta EU:n lainsäädännöstä on sitova EU:n toimielimille – mukaan lukien Euroopan komissio – ja siinä vaaditaan muita EU:n jäsenvaltioita arvioimaan luonnollisen CBD:n markkinointiin sovellettavia kansallisia sääntöjään tämän päätöksen tarjoamien selkeiden kriteerien valosssa ”, sanoi Pariisissa toimivan asianajotoimisto Allen & Overyn ja Life Sciences Regulatory and Cannabis -yritysten johtaja Eveline Van Keymeulen, joka edusti yhtä vastaajista asiassa. (Asia: Ranskan CBD kielto.)

Euroopan unionin tuomioistuimen eilinen päätös, jonka mukaan CBD:tä ei voida pitää huumausaineena ja että CBD-tuotteita voidaan myydä vapaasti EU:n jäsenvaltioiden kesken, osoittaa, että arvokkaita yhdisteitä Euroopassa koskevat lait ja säännöt voidaan vihdoin oikaista.

Kriittinen virstanpylväs on Euroopan komissio, jonka kanta CBD:hen tässä kohdassa on ristiriidassa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätöksen kanssa. Elokuussa komissio teki ”alustavan päätöksen” siitä, että ei-lääketieteellistä CBD:tä ja muita hampun kukista tehtyjä luonnollisia hamppu-uutteita – joita usein esiintyy hamppuruuissa, ravintolisissä ja kosmetiikassa – olisi pidettävä huumausaineina EU:ssa.

Mutta Euroopan korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan CBD ei ole huumausaine, sitoo EU:n toimielimiä, myös Euroopan komissiota.

Kunnes CBD:tä koskevat lait ja asetukset ovat viimeisteltyjä Euroopassa, yritykset, jotka tällä hetkellä myyvät tällaisia ​​tuotteita, jatkavat harmaalla alueella kansallisten ja paikallisten lainvalvontaviranomaisten uhatessa. Tarkastukset ja seisokit ovat kohdanneet CBD:tä myyviä kauppoja, ja CBD-yritykset ovat kokeneet ongelmia, yleensä kansallisten ja paikallisten lakien ja terveydenhuollon virkamiesten erilaisten asenteiden seurauksena. Monet ovat kärsineet merkittäviä menetyksiä väärinkäsitysten, erilaisten kansallisten lakien ja viestinnän puutteen vuoksi.

CBD-markkinat ovat kuitenkin vakiinnuttaneet asemansa, ja tuotteita on laajasti saatavilla useimmissa EU-maissa.


Kotimaisia hamppuvalmisteita on saatavana mm. luontaistuotekaupoista.

Eilinen Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen tuomio on myös hyvä uutinen terveys- ja kauneustuotteiden valmistajille, jotka sisällyttävät CBD:n tuotteisiinsa, koska he kärsivät myös, jos CBD nimetään huumausaineeksi. Ilman huumemainintaa tällaisten tuotteiden on täytettävä vain muiden vastaavien tuotteiden turvallisuus- ja markkinavaatimukset.

https://hemptoday.net/eu-high-court-says-cbd-not-narcotic-free-for-cross-border-trade/

https://hemptoday.net/euro-courts-ruling-is-only-first-step-in-clearing-legal-path-for-cbd/

Kansikuva: ©cendeced – stock.adobe.com

By B. Susi

One thought on “EU Tuomioistuin: CBD ei ole huume”
  1. Tätä kirjoittaessa Trump pitää samaan aikaan ilmoituspuhetta, että lääkkeiden hinnat tippuu noin 50% USA:ssa, puhuu ”middle manit” eli välistävetäjät jätetään pois.
    Kaikilla pitäisi olla varaa esim. insuliiniin.

    Jotkut väittää häntä jopa hulluksi, ehkä tuo on sitä? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *