Marraskuun neljännen päivän aamuna Suomessa näytti selvältä, että istuva presidentti Donald J. Trump veisi voiton presidentinvaaleissa historiallisen suurella äänimäärällä. Jopa CNN näytti kartalla että vaa’ankieliosavaltiot olisivat menossa Trumpille Floridan voiton jälkeen.
Asiantuntijat studiossa olivat samaa mieltä.

Eikä tätä pidetty ihmeenä, olihan Trumpin kampanjatilaisuuksissa ollut joka kerta ja kaikissa paikalla jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä, kun taas haastaja Joe Bidenin tilaisuuksissa loppuaikoina noin kymmenkunta.

Sitten yhtäkkiä tilanne pysähtyi. Lisää tuloksia ei tullut, sanottiin vain että ääniä lasketaan edelleen. Tilanne jähmettyi kohtaan, jossa Bidenillä oli 223 valitsijamiestä ja Trumpilla 213.
Silti Trump oli johdolla useammassa osavaltiossa kuin Biden.

Illalla Bidenin julistettiin voittaneen Wisconsin ja Michigan, koska jostain oli tullut lisää postiääniä monta laatikollista ja ne olivat kaikki Bidenille. Itse asiassa Biden on saanut paikoin suurempia äänimääriä kuin Obama vuoden 2008 vaaleissa. Tosin niin sai Trumpikin. On huhuttu, että paikoin on annettu enemmän ääniä, kuin paikkakunnalla on rekisteröityneitä äänestäjiä.

Presidentti Trumpin kampanjatiimi piti lehdistötilaisuuden, jossa sanottiin että epäilevät huijausta vaaleissa ja aikovat hakea oikeutta Korkeimmasta Oikeudesta, jotta äänet tarkistetaan ja lasketaan uudelleen. Ilmeisesti virallisissa äänestyslipuissa on tietynlainen ”salainen” vesileima josta erottaa onko lappu virallinen vai ei?

Koska presidentti Trump -ilmeisen oikeutetusti- epäili mahdollista huijausta tai mellakoita kaduilla tai molempia, hän sijoitti kansalliskaartin sotilaita kahteentoista eri kohteeseen, kuten juuri vaa’ankieliosavaltioihin. Kansalliskaarti on paikalla Alabamassa, Arizonassa, Coloradossa, Delawaressa, Illinoissa, Kentackyssa, Pennsylvaniassa, Tennesseessä, Texasissa, Virginiassa, Washingtonissa ja Wisconsinissa.

Arizonassa ihmiset kertoivat että heille annettiin äänestyspaikalla kapeakärkisiä tusseja, eikä kuulakärkikyniä, vaikka elektroninen lukija tunnistaa vain kuulakärkikynän musteen. Eräällä naisella oli ollut oma kuulakärkikynä ja virkailija oli yrittänyt huitaista sen hänen kädestään. Nyt ihmiset ihmettelevät miksi heidän antamansa ääni ei ole rekisteröitynyt (sen voi tarkistaa) ja syy voi olla tämä.

Detroitissa, Philadelphiassa ja muissa kaupungeissa, joissa vaalitarkkailijoita estettiin tarkkailemsta ääntenlaskentaa, on nostettu syytteitä. On molempien ehdokkaiden ja ennenkaikkea jokaisen äänestäjän etu, että vaalit hoidetaan mahdollisimman läpinäkyvästi ja rehellisesti.

Philadelphiassa ainakin 120 tuhatta äänestyslippua laskettiin niin, etteivät vaalitarkkailijat saaneet katsella. ”Philadephiassa on valitettavasti historiaa vaalihuijauksista” sanoo Rudy Giuliani, New Yorkin entinen pormestari, Trumpin kampanjan edustajana.

Ilmeisesti oikeusjuttuja on niin paljon, että nämä vaalit tullaan käymään oikeussalin kautta. Sepä olisi mielenkiintoista. Jos jokainen äänestyslappu tarkastetaan uudelleen, saamme odottaa lopullista tulosta vielä jonkin aikaa.

Jos aikoo paljastaa vaalihuijauksen, se kannattaa tehdä vaaleissa, joita seuraa koko maailma.

Valtamedia on seurannut Yhdysvaltain presidentinvaaleja ja valtamedioiden suhteellisen kattavaa uutisointia aiheesta. Julkaisemme tässä hieman erilaisia näkökulmia aiheeseen, poimittuna lähinnä Twitteristä ja vaihtoehtoisia näkökulmia edustavilta toimijoilta. Koska julkaisemme jutun kepeänä kolumnina, olemme jättäneet kaikki linkit yksittäisiin twiitteihin ja lähteisiin pois. Kehoitamme lukijoita tutkimaan asioita itse, eikä uskomaan suoraan mihinkään mediaan.

By B. Susi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *