Kun Covid-19-rokote on saatavana Yhdysvalloissa, tautien torjunnan ja ennaltaehkäisyn keskukset aikovat seurata rokotteenottajia mahdollisten terveysongelmien varalta tekstiviestien ja online-kyselyjen avulla, osana uutta ohjelmaa nimeltään V-SAFE. ”V-SAFE on uusi älypuhelimiin perustuva aktiivinen valvontaohjelma Covid-19:a varten”. Näin sanoi CDC:n rokotusturvallisuusviraston apulaisjohtaja, Dr.Thom Shimabukuro, Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkeviraston ´Rokotteiden ja niihin liittyvien biologisten tuotteiden neuvoa-antavan komitean` kokouksen aikana. Asiasta kertoo CNN.

Covid-19-rokotteen jakelun alkuvaiheessa, ensimmäisiä annoksia voidaan antaa tietyille ryhmille, kuten terveydenhoitohenkilöstölle ja muille keskeisten alojen työntekijöille, joten he todennäköisesti käyttävät ensimmäistä kertaa V-SAFE:a.

V-SAFE:n kautta – lyhenne sanoista vaccine safety assessment for essential workers, suomeksi välttämättömien alojen rokotettujen työntekijöiden turvallisuuden arviointi” -, terveystarkastukset voidaan suorittaa tekstiviesteinä ja sähköpostitse päivittäin ensimmäisen viikon kuluessa rokotteen ottamisesta, ja sen jälkeen viikoittain kuuden viikon ajan, CDC:n verkkosivuilla sanotaan.

Jos rokotteen vastaanottaja ilmoittaa haittatapahtumista, ohjelma auttaa lähettämään raportin Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriön ´Rokotteiden haittatapahtumien ilmoittamisjärjestelmälle`, VAERS:lle (Vaccine Adverse Event Reporting System).

”Se sisältää aktiivisen puhelinseurannan”, Shimabukuro sanoi. Se on aktiivisempi tapa seurata haittatapahtumia sen sijaan, että vain odottaisi potilaiden ilmoittavan niistä.

Mutta vielä on kysymyksiä siitä, miten ja milloin V-SAFE otetaan käyttöön, kun Covid-19-rokote tulee saataville.

Ohjelma on todennäköisesti yksi tapa auttaa seuraamaan rokotteen saajia reaaliajassa, kertoi tohtori Amesh Adalja, Johns Hopkinsin yliopiston terveysturvakeskuksen vanhempi tutkija. Yliopisto ei ole mukana ohjelmassa.

”Mielestäni mitään tämän tyyppistä ei vielä ole olemassa, mutta mielestäni tämäntyyppisiin ohjelmiin on ollut selvä suuntaus”, Adalja sanoi.

”Tämä ei ole yksinomainen keino, jolla he saavat tietoa”, hän sanoi. ”Tämä on lisämenetelmä.”

CDC:n verkkosivustolla luetellaan myös kaksi muuta ”laajennettua turvallisuuden seurantajärjestelmää” Covid-19-rokoteturvallisuuden arvioimiseksi reaaliajassa: CDC:n ´Kansallinen terveydenhuollon turvallisuusverkosto (National Healthcare Safety Network) ` tietojen seurantaan akuutti- ja pitkäaikaishoitopalveluja tarjoavien yksiköiden keskuudessa, ja sitten suuremmat, FDA:n kautta tarjolla olevat potilasvahinkoihin perustuvat tietokannat.

On edelleen tärkeää, että on muita tapoja kerätä tietoja, kertoi Claire Standley, apulaisprofessori Georgetownin yliopiston Globaalin terveystieteen ja turvallisuuden keskuksessa (Center for Global Health Science and Security) . Keskus ei ole mukana tässä ohjelmassa.

”Olisi tärkeää, että meillä olisi myös vaihtoehtoisia menetelmiä haittavaikutusten ilmoittamiseksi, eikä luotettaisi vain matkapuhelinraportointiin”, Standley sanoi.

Ohjelmassa ”on ehdottomasti myös etuja, varsinkin kun Covid-19:n yhteydessä meidän on saatava todella paljon tietoja ja melko nopeasti”, hän sanoi. Mutta on myös kysymyksiä liittyen tietosuojaan, ja ”olisi oltava joitain takeita siitä, kuinka näitä tietoja suojataan. ”

LINDA K.

LÄHDE: CNN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *