Presidentti Trump ilmoitti perjantaina rauhansopimuksesta, joka normalisoi suhteet Israelin ja Sudanin välillä. Hän sanoo, että ”Lähi-itään tullaan tekemään vielä monta muutakin rauhansopimusta”.

Trump kutsui toimittajia Oval Officeen kuulemaan meneillään olevaa puhelua Israelin ja Sudanin johtajien kanssa. Puhelimessa keskusteltiin viimeisimmästä Yhdysvaltojen välittämästä rauhansopimuksesta vaalipäivän lähestyessä. ”Kolme kuukautta sitten kukaan ei uskonut tämän olevan mahdollista. Edes Bibi ei tiennyt, onko tämä mahdollista, eikö niin, Bibi?” Trump kysyi liittolaiseltaan, Israelin pääministeri Benjamin Netanyahulta.

Trumpin mukaan, Sudan oli osoittanut sitoumuksensa terrorismin torjuntaan. ”Tämä on yksi suurimmista päivistä Sudanin historiassa”, Trump sanoi ja lisäsi, että Israel ja Sudan ovat olleet sotatilassa vuosikymmenien ajan. ”Tämä on uusi maailma”, Netanyahu sanoi puhelimessa. ”Teemme yhteistyötä kaikkien kanssa. Rakennamme parempaa tulevaisuutta meille kaikille.”

Presidentti sanoi, että ainakin viisi muuta maata halusi rauhan Israelin kanssa. ”Meillä on monta jonossa. He haluavat tulla mukaan, saada sopimuksen aikaan.” Presidentin vanhempi neuvonantaja Jared Kushner, joka on ollut mukana rauhanvälityskeskusteluissa, myönsi, että muut Lähi-idän maat seuraavat pian esimerkkiä.

Trump sanoi, että jopa Iran normalisoi ”jonain päivänä” suhteensa Israeliin. ”Iranista tulee lopulta jäsen. Katsos, joskus haluaisin auttaa Irania palaamaan raiteille. He ovat muuttuneet rikkaasta maasta köyhäksi maaksi kolmessa vuodessa”, hän sanoi. ”Mutta heillä ei voi olla ydinaseita”, hän jatkoi. ”Se tietää aina kuolemaa Israelille, ja siinä on se, minkä perään he huutavat. Joten, heillä ei voi olla ydinaseita.”

Ennen vuoden 2020 rauhansopimuksia, yksikään Lähi-idän kansa ei ole tunnustanut Israelia Jordanian jälkeen, 1990-luvulla. Trump sanoi odottavansa Saudi-Arabiaa tulemaan pian sopimuspöydän ääreen. ”Tulee suuri tapaaminen, jossa kaikki ovat täällä, kaikki allekirjoitetaan mukaan. Odotamme Saudi-Arabian olevan yksi näistä maista. Korkeasti arvostettu. Kuningas ja kruununprinssi. He ovat korkeasti arvostettuja Lähi-Idässä.”

Perjantainen sopimus, joka syventää Sudanin suhdetta länteen, seuraa Trumpin tällä viikolla tekemää ehdollista sopimusta. Sopimus poistaa Pohjois-Afrikan kansakunnan terrorismia sponsoroivien valtioiden luettelosta, jos se maksaa korvausta terrori-iskujen amerikkalaisille uhreille. Valtiosihteeri Mike Pompeo totesi allekirjoitusseremoniassa, että terrorin uhrit saavat Sudanilta 335 miljoonan dollarin korvauksen.

Rahat on tarkoitettu al-Qaida -verkoston suorittamien pommitusten uhreille. Pommitukset kohdistuivat Yhdysvaltain Kenian ja Tansanian suurlähetystöihin vuonna 1998. Al- Qaidan johtaja Osama bin Laden asui tuolloin Sudanissa. Trump sanoi tiistaina, että kun varat on siirretty, hän poistaa Sudanin luettelosta. Yhdysvaltain vanhempi virkamies sanoi, että Sudan oli lainannut kyseisen summan maksamiseen tarvittavat rahat.

Presidentti totesi myös, että Israelin ja Palestiinan alueen välinen sopimus saattaa olla horisontissa. ”Palestiinalaiset, he haluavat tehdä jotain.” Olen varma, että näin myös tehdään.”

Viimeaikaiset Israelin tunnustamiset ovat kuitenkin heikentäneet perinteistä arabien yksimielisyyttä siitä, että Israelin kanssa ei voida normalisoida suhteita ennen itsenäisen Palestiinan valtion perustamista. Palestiinalaisten mukaan, tunnustamiset merkitsevät pettämistä, kun taas Israel sanoo, että palestiinalaiset ovat menettäneet ”veto-oikeuden” alueellisista rauhanponnisteluista. Netanyahu on asettanut etusijalle siteiden luomisen aiemmin vihamielisiin maihin Afrikassa ja arabimaailmassa, sen sijaan palestiinalaisten kanssa ei ole tapahtunut edistystä koko Netanyahun yli vuosikymmenen kestäneen virassaolonsa aikana.

Sudanin kanssa tehtävään sopimukseen sisältyvät Israelin tuki ja investoinnit, erityisesti tekniikkaan ja maatalouteen liittyen, sekä velkahuojennukset. Ne tulevat hetkellä, kun Sudan ja sen siirtymäkauden hallitus hoippuvat jyrkänteen reunalla: tuhannet ihmiset ovat protestoineet maan pääkaupungissa Khartumissa ja muilla alueilla viime päivinä, hirvittävien taloudellisten olosuhteiden vuoksi.

Trump sanoi, että sopimus ”parantaa Israelin turvallisuutta ja lopettaa Sudanin eristämisen maailmasta”. Terrori -nimityksen poistaminen avaa Sudanille ovet saada kansainvälisiä lainoja ja tarvittavaa apua, joilla elvyttää kolhiintunutta talouttaan ja pelastaa maan demokratiaan siirtyminen.

Sudan on hauraalla polulla kohti demokratiaa sen jälkeen, kun viime vuonna tapahtunut kansannousu sai armeijan kaatamaan pitkäaikaisen autokraatin, Omar al-Bashirin. Sotilaallinen siviilihallitus hallitsee maata, ja vaalit ovat mahdolliset vuoden 2022 lopulla. Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok kiitti Trumpia tämän allekirjoittamasta toimeenpanomääräyksestä, jolla on tarkoitus poistaa Sudan terroristimaiden luettelosta, ja sanoi lausunnossaan toivovansa prosessin saattamista päätökseen ”ajoissa”.

Normalisointisopimus on ollut toiminnassa jo jonkin aikaa, mutta se viimeisteltiin sen jälkeen, kun Trumpin Lähi-Idän rauhantiimi, Jared Kushnerin ja Avi Berkowitzin johdolla, oli vieraillut alueella aiemmin tällä viikolla eräänlaisena merkkinä ensimmäisestä kaupallisesta lennosta Israelin ja Bahrainin välillä. Tämän jälkeen tiimi jatkoi Usan virkamiesten mukaan Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin.

Toisin kuin Bahrain ja Arabiemiirikunnat, Sudanin ja Israelin välillä on ollut vihamielisyyttä, vaikka ne eivät olekaan olleet suorassa ristiriidassa.

Yhteisessä julkilausumassa on mainitsematta yksi seikka. Yhdysvaltain korkean virkamiehen mukaan, Sudan on sopinut määrittävänsä ja nimeävänsä Libanonin Hezbollah-liikkeen terroristijärjestöksi. Tämä on se, mitä Israel on jo kauan pyytänyt naapureiltaan ja muilta kansainvälisiltä yhteisöiltä.

Artikkelikuva: Presidentti Trump lopettamassa puheluaan Sudanin ja Israelin johtajien kanssa. Valtiovarainministeri Steven Mnuchin (vasemmalta lähtien), ulkoministeri Mike Pompeo, Valkoisen talon vanhempi neuvonantaja Jared Kushner, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O’Brien ja muut paikallaolijat osoittavat suosiotaan perjantaina 23. lokakuuta 2020 Valkoisen talon Oval Officessa, Washingtonissa. (AP-valokuva / Alex Brandon)

LINDA K.

LÄHDE:Fox News

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *