Mitä olisi tapahtunut, jos Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama olisi päättänyt kilpailla varapresidentin paikasta? Onko hän vaalikelpoinen?

Tästä kysymyksestä keskusteltiin paljon Yhdysvaltain tiedotusvälineissä, ennen kuin Joe Biden valitsi Kamala Harrisin varapresidenttiehdokkaakseen. Monet analyytikot olivat sitä mieltä, että Obaman valitseminen varapresidenttiehdokkaaksi antaisi Bidenille tarvittava voimaa, jotta tämä voittaisi Donald Trumpin kilpailussa Valkoisen talon herruudesta vuonna 2020.

Poliittisista perusteluista huolimatta, mitä oikeudellisia ehtoja asiaan liittyy?

Yhdysvalloissa on kaksi perustuslain lisäystä – 12. ja 22. -, jotka yhdessä käsittelevät presidentin ja varapresidentin valintaa.

22. lisäyksen mukaan, ”ketään ei voi valita presidentin virkaan kahta useampaa kertaa”. Tämän takia on selvää, ettei Barack Obama voi enää kisata Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

12. perustuslain lisäys toteaa, että ”sellainen, joka on perustuslain mukaan vaalikelvoton presidentiksi, on vaalikelvoton myös Yhdysvaltain varapresidentin virkaan.”

Voiko Barack Obamasta tulla varapresidentti?

Luettaessa näitä kahta lisäystä yhdessä, voidaan todeta, ettei Obama voi kisata edes varapresidentin vaaleissa. Mutta jotkut asiantuntijat väittävät, että 22. perustuslain lisäyksessä puhutaan vain siitä, ettei henkilöä voida ”valita vaaleilla” presidentin virkaan enempää kuin kaksi kertaa. Näin ollen, Obaman vaalikelvottomuus pätee vain siinä tilanteessa, jos hän päättäisi kisata presidentin vaaleissa. Se ei siis estä Obamaa olla ottamatta osaa varapresidentin vaaliin. Koska hän ei ole ehdokkaana presidentiksi, 12. lisäyksen rajoitukset koskien ”sellaista, joka on perustuslain mukaan vaalikelvoton presidentiksi”, eivät koske häntä.

Kiinnostavaa on se, ettei kumpikaan lisäyksistä määrää siitä, kuinka monta kertaa henkilö voidaan valita varapresidentiksi.

Tähän mennessä, kukaan kaksi kertaa presidentiksi valittu ei ole päättänyt lähteä varapresidenttikisaan. Kuitenkin, jos näin joskus käy, voimme odottaa asiaan liittyviä oikeustaisteluja.

LINDA K.

LÄHDE: The Times of India

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *