Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran 13.2.2018 Olemisen miellyttävä keveys – blogissa.

 

Yle on jälleen julkaissut pitkän selvityksen siitä, kuinka Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, vei Hillaryltä voiton ja nosti Trumpin valtaan.

Artikkelin kirjoittaneelta Jyri Hänniseltä on kuitenkin nähdäkseni jäänyt uupumana useita oleellisia tietoja.

1. Kirjoittaessaan entisen brittiagentin Christopher Steelen laatimasta raportista, joka kuvailee Trumpin väitettyjä yhteyksiä Kremliin ja hänen ”seksuaalisia perversioitaan”, hän ei muista mainita, että sen tilasivat ja maksoivat demokraattien kansallinen komitea (DNC) ja Hillary Clintonin kampanja. [1]

2. Hänninen kertoo, että ”tieto raportista oli vuotanut julkisuuteen syksyllä 2016” ja ”siitä alkoi kiertää kopioita ja useissa toimituksissa eri puolilla Atlanttia pyrittiin tarkistamaan, pitivätkö siinä esitetyt tiedot paikkaansa.” Tosiasiassa tiedämme jo, ettei raportti vain sattumalta vuotanut julkisuuteen, vaan Steele tapasi henkilökohtaisesti The New York Timesin, The New Yorkerin, Yahoo-newsin ja The Washington Postin toimittajia ja tarjosi sitä julkaistavaksi. [2]

3. Artikkelissa mainitaan, että Trump ”on myös väittänyt — virheellisesti —Obaman määränneen Yhdysvaltain tiedusteluelinten salakuuntelemaan Trumpia.” Tiedämme Trumpin kampanjan salakuunteluoperaatioon tiiviisti liittyneen FBI:n asianajajan Lisa Pagen lähettäneen toiselle siihen osallistuneelle FBI:n agentti Peter Strzokille viestin: ”Presidentti [Obama] haluaa tietää kaiken mitä me teemme.” Mihin Page viestissä viittaa, on vielä epäselvää, mutta se ei suinkaan vähennä Trumpin väitteen uskottavuutta ja vielä vähemmän tekee siitä yksioikoisesti ”virheellisen”. [3]

4. Steelen raportista kerrotaan, että ”vaikka raportissa oli joitain virheitä, jälkikäteen Steelen raportissa esitetyistä väitteistä moni on kuitenkin osoitettu paikkansapitäviksi.” Mitkä väitteet nämä ovat ja kuka ne on vahvistanut? Jopa raportin avulla Trumpin kampanjan vapaaehtoisen Carter Pagen salakuuntelulupaa hakenut FBI:n entinen johtajan Comey kertoi senaatin tiedustelukomitealle raportin tietojen olevan ”hekumoivia ja vahvistamattomia.” [4]

5. Artikkelissa kerrotaan, että Wikileaksin vuodettua demokraattien (DNC) sähköposteja kesällä 2016 ”FBI aloitti vuodon tutkimukset. Jäljet johtivat hyvin pian Venäjälle: hakkeroinnin takana lähes täydellä varmuudella venäläiset hakkeriryhmät.” Tosiasiassa FBI ei koskaan itse tutkinut DNC:n palvelimia, vaan luotti täysin DNC:n palkkaamaan yksityiseen Crowdstrike-yritykseen, joka sai hämmästyttävällä nopeudella, yhdessä päivässä, ja tarjoamatta väitteilleen todisteita, selville vuodon taustalla olleen venäläiset tahot. Entisistä yhdysvaltaisista tiedusteluammattilaisista koostuva VIPS-järjestö on lisäksi selvittänyt, ettei nopeus jolla tiedostot siirrettiin DNC:n palvelimelta, voinut tapahtua hakkeroimalla, siis internetin välityksellä, sillä vuotojen tiedossa oleva siirtonopeus ei ollut mahdollista yhdenkään sen aikaisen internet-palveluntarjoajan kautta. Sen sijaan siirtonopeus vastasi tiedostojen siirtoa USB-2 muistitikulle [5]. Kuka vuodon taustalla oli, on edelleen kysymysmerkki, mutta monet ovat arvioineet (ml. Assange itse) hänen olleen DNC:n työntekijä Seth Rich, joka sai hieman myöhemmin surmansa selvittämättömässä ryöstömurhassa, jossa häneltä ei ryöstetty mitään. [6]

6. Hänninen jatkaa: ”Demokraattien sähköpostien hakkeroinnin ja julkisuuteen vuotamisen lisäksi Venäjä oli aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Kongressin arvion mukaan Venäjän poliittiseen vaikuttamiseen törmäsi sosiaalisessa mediassa arviolta yli 120 miljoonaa Yhdysvaltalaista.” Tiedämme Venäjään sidoksissa olleiden tilien käyttäneen kahden vuoden aikana Facebookissa mainoksiin 100 000 dollaria [7] ja luoneen 120:llä sivulla ”orgaanisia” päivityksiä, jotka saavuttivat seurausten, tykkäysten ja jakojen kautta Hännisen mainitseman määrän ihmisiä [8]. 100 000 dollaria on 0,00424% Trumpin ja Hillaryn yhteenlasketusta vaalibudjetista [9]. Mainokset eivät kuitenkaan tukeneet Trumpia, vaan käsittelivät yhteiskunnallisia aiheita, joiden avulla Venäjän on sittemmin tulkittu pyrkineenkin aiheuttamaan Yhdysvalloissa ”hajaannusta.” [10] Meidän tulisi siis uskoa, että Suomen väkilukuun suhteutettuna 1500€ panostuksella (Niinistön vaalibudjetti oli viime vaaleissa 1,5 miljoonaa euroa), jolla ei erikseen tuettu kumpaakaan ehdokasta, kyettiin vaikuttamaan vaalien lopputulokseen jollain merkittävällä tavalla? Niin, en tiedä tarvitseeko tämä idioottimaisuus sen enempää avaamista..

Tosiasiassa jo monille, mukaan lukien miljoonille amerikkalaisille, on selvinnyt, että Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on kokonaisuudessaan sepitettä. Sen avulla oli tarkoitus estää Trumpin valinta presidentiksi, ja jos pahin toteutuu, poistaa hänet vallasta. Lisäksi se on osa laajempaa Venäjän vastaiseen sotaan valmistelevaa propagandakampanjaa.

Suunnitelman taustalla olivat korkea-arvoiset virkamiehet Obaman hallinnossa, Hillaryn kampanja, demokraattipuolue, osa republikaaneista ja valtamedia; siis syvä valtio ja valemedia, joista Trump usein puhuu. Yle ei tee suomalaisille palvelusta ostamalla valheelle hetken lisäaikaa, eikä myöskään vähennä omaa rikosoikeudellista vastuutaan.

Ps. jos joku haluaa nähdä kuinka vakuuttavasti artikkelin päälähteenä käytetty The Guardian-lehden toimittaja Luke Harding selviää teeseineen asiaan perehtyneen toimittajan haastattelussa, niin tämä video on katsomisen arvoinen:

1 – 4. https://drive.google.com/file/d/1BccUDBQQXmEWFtOGbpt5bZz6xNPZ3X98/view

5. https://www.thenation.com/article/a-new-report-raises-big-questions-about-last-years-dnc-hack/

6. https://olemisenmiellyttavakeveys.blogspot.com/2019/04/assange-dnc-seth-rich-ja-venaja-valhe.html

7. https://www.nytimes.com/2017/09/06/technology/facebook-russian-political-ads.html

8. https://www.theguardian.com/technology/2017/oct/30/facebook-russia-fake-accounts-126-million

9. https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/852511068292155/

10. https://www.nytimes.com/2017/09/06/technology/facebook-russian-political-ads.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *