Yleisradion MOT- ohjelma on oman ilmoituksensa mukaan ”Tutkivan journalismin viikko-ohjelma, joka käsittelee yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita. MOT pyrkii paljastamaan epäkohtia ja väärinkäytöksiä sekä löytämään ilmiöiden taustalla olevia syitä.”

Ironista kyllä, MOT syyllistyi itse väärinkäytökseen haastatellessaan Ilmastofoorumin Simo Ruohoa maaliskuussa ”Ilmastoepäilyn kylväjät”-jaksoon ja julkaistessaan haastattelun niin, että oli leikannut kysymyksiin vastauksia eri kysymyksistä, jolloin katsojat saivat vaikutelman, että Simo Ruoho ei ollut ymmärtänyt kysymystä ja vastasi aivan eri asiaan.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Ylelle langettavan päätöksen koskien 6.4.2020 julkaistua MOT-ohjelmaa. Kyse oli eri kysymyksiin annettujen vastausten yhdistämisestä tavalla, josta katsoja saattoi saada harhaanjohtavan käsityksen.

Julkisen sanan neuvosto sai varmasti apua päätöksentekoon siitä, että YouTuben Myytinkertojat-kanava julkaisi 8.4.2020 koko Simo Ruohon haastattelun leikkaamattomana ja lyhentämättömänä, joten oli olemassa vertailukohta, josta kuului kuinka haastattelu oikeasti meni. SImo Ruoho kommentoi JSN päätöstä vielä tuoreeltaan Myytinkertojille.

Tapaus on ikävä, koska siitä saattaa saada mielikuvan, että verovaroilla meille kaikille tietoa välittävä YLE vääristelisi asioita luodakseen tietynlaisia ajatuksia ilmastonmuutoksesta.

Ilmastonmuutos on tosiasia, sillä planeettamme ilmatila on jatkuvassa liikkeessä. Siihen vaikuttaa suuresti aurinko, joka on NASAn mukaan siirtymässä vähemmän aktiiviseen vaiheeseen, mikä johtaa sään viilenemiseen maapallolla. Myös mm. lustotutkimus osoittaa ilmaston viilenemiseen.

”Näemme viilenevän trendin”, Martin Mlynczak NASA:n Langleyn tutkimuskeskuksesta sanoi jo kaksi vuotta sitten. Huomautus jätettiin suurelta osin huomiotta, mutta on silti merkityksellinen. ”Korkealla maanpinnan yläpuolella, lähellä avaruuden reunaa, ilmakehämme menettää lämpöenergiaa. Jos nykyinen suuntaus jatkuu, se saattaa pian asettaa avaruusajan kylmyysennätyksen”

Kuten ihmiset, joita se pitää elossa, myös tähtemme käy läpi vaiheita elämänsä aikana. Tunnetuin on Auringon 11 vuoden sykli. Tällä hetkellä olemme NASA:n kutsumassa aurinkosyklissä 25, joka syntyi viime joulukuussa aurinkominimistä, joka oli aurinkosyklien 24 ja 25 välillä.

”On tärkeää muistaa, että Auringon toiminta ei lopu koskaan; se vain muuttaa muotoaan kuin heilurin heilahtaessa”, kertoo aurinkotieteilijä Lika Guhathakurta NASA:n heliofysiikan osastolta.

Muutama kuukausi sitten tiede kertoi meille, että ”aurinko on tullut moderniin aurinkominimiin (2020–2053), mikä johtaa aurinkomagneettikentän ja aktiivisuuden merkittävään vähenemiseen, kuten Maunderin minimin aikana, mikä johtaa maan lämpötilan huomattavaan laskuun”.

”Tämä maailmanlaajuinen jäähtyminen tulevan suuren aurinkominimin 1 (2020–2053) aikana”, sanoo Valentina Zharkova, ”voi korvata kolmen vuosikymmenen ajan kaikki ilmaston lämpenemisen merkit ja vaatisi hallitusten välisiä ponnisteluja lämmön ja ruoan saannin ongelmien ratkaisemiseksi koko maapallon väestön tasolla. ”

Ja kuka on Valentina Zharkova? Matematiikan professori Northumbrian yliopistossa Newcastle upon Tynessa. Hänellä on matematiikan ja tähtitieteen tutkinnot sekä astrofysiikan tohtorin tutkinto. Hän on julkaissut tutkija, joka työskentelee englantilaisessa yliopistossa jonka tekniset juuret ulottuvat 1800-luvulle. Eikö meidän pitäisi luottaa hänen tieteeseensä?

Vai luotammeko vain tieteeseen, joka sanoo, että ihmisen hiilidioksidipäästöt ylikuumenevat maapalloa? Nämä ovat tutkijoita, joita lehdistö palvoo ja joihin nojaavat poliitikot jotka haluavat sulkea taloutemme ja ryöstää vapautemme ”torjuakseen” ilmaston lämpenemistä paljon kieltävämmillä rajoilla kuin olemme kärsineet pandemian aikana.

Mutta ilmastohätäily kasvaa edelleen räjähdysmäisesti. Se on nykyään kiihkeämpää kuin koskaan. Ihmiset uskovat hiilidioksidin olevan vaarallista ja lehmien, yksityisautoilun ja lentokoneiden tuhoavan maailman. Varsinkin nuoret ovat ahdistuneita.

Tiedotusvälineillä on asiassa suuri vastuu.

YLEn MOT maanantaisin klo 20.00
Lähde https://issuesinsights.com/2020/10/08/climate-change-is-here-its-going-to-get-cooler-says-nasa/

By B. Susi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *