Nykyinen varapresidentti Mike Pence, 61, ja demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris, 55, kohtaavat varapresidenttien ensimmäisessä ja ainoassa debatissaan ensi yönä.

Vuorokausi on vaihtunut jo torstain puolelle Suomessa, kun debatti alkaa klo 04.00.

Debatti järjestetään Utahin yliopistossa, Salt Lake Cityssä, paikallista aikaa keskiviikkona 7.10.2020 klo 21. Debatin kesto on 90 minuuttia, eikä siinä ole taukoja.

Moderaattorina, eli keskustelun vetäjänä, toimii Usa Today’n Susan Page.

Varapresidenttien debatin on katsottu olevan näissä vaaleissa merkittävämpi kuin aiemmin, koska itse presidenteiksi pyrkivät ehdokkaat ovat jo iäkkäitä. Istuva presidentti Donald Trump on 74 -vuotias ja presidentiksi pyrkivä Joe Biden 77 -vuotias.

Koronavirus, ja sen myötä lisääntynyt flunssa, lisäävät erityisesti vanhuksiin kohdistuvia terveysriskejä. Flunssa voi olla vaarallinen, sen iskiessä iäkkäämpään tai perussairaudesta kärsivään.

Varapresidentit on testattu koronaviruksen varalta tiistaina, ja molempien testitulos näytti negatiivista. Varotoimena, he asettuvat toisistaan 3,66 metrin päähän. Lisäksi heidän, sekä moderaattorin välillä on pleksilasi.

Paikalla olevien katsojien ja vaaliavustajien täytyy pitää sosiaalista etäisyyttä ja käyttää kasvosuojaimia.

Koronasta huolimatta, tai sen takia, debatista tulee kaikin puolin mielenkiintoinen. Ehdokkaiden ulkoiset erot ovat näkyvät, ja myös sisäiset maailmankuvat eroavat toisistaan suuresti.

Harrisin temperamenttinen persoona, ja hänen hyvin vahva vasemmisto- ja vähemmistöagendansa, verrattuna  Pencen kylmän viileään olemukseen sekä meriitteihin ja menestyksekkääseen työhön Yhdysvaltain istuvan presidentin rinnalla viimeisen neljän vuoden ajan, tuovat mielenkiintoisen ”tvistin” debattiin.

Odotettavissa on varmasti syväluotaavaa keskustelua polttavista aiheista. Ehdokkaiden luonteenpiirteet ja erot poliittisissa kannoissa tullevat olemaan selkeän erilaiset, joten siinä suhteessa äänestäjien kannat saavat varmasti vahvistusta.

Toisaalta, koska Trumpin ja Bidenin tilanne on suhteellisen tasainen, varapresidentit joutuvat pistämään itseään likoon ehkä jopa uskaliaammin, kuin aiemmissa vaaleissa. Varapresidentit voivat olla ratkaisevassa asemassa, jos itse presidenttiehdokkaat eivät saa herätettyä nukkuvia äänestäjiä.

Debatti alkaa siis torstaiaamuna klo 04.00, ja on seurattavissa useiden medioiden alustoilla.

Fox Newsin livedebattiin tästä.

LINDA K.

LÄHDE: Los Angeles Times

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *