Elokapina

Suomessa Elokapina-nimellä toimiva kansainvälinen Extinction Rebellion (lyh. XR) -ympäristöliike nousi Suomessa julkiseen keskusteluun, kun se teki maailmalta tutun istumamielenosoituksen tukkimalla liikennettä Helsingissä. Poliisin mukaan Elokapina-liikkeen noin 150:n hengen mielenosoituksesta oli tehty etukäteen ilmoitus poliisille. Ilmoituksessa kuitenkin kerrottiin mielenosoituksen kulkevan Rautatieasemalta Kaisaniemen kautta Hakaniemeen, kun mielenosoittajat jäivät todellisuudessa ilmoituksesta poiketen Unioninkadulle ja tekivät tiesulun yhden aikoihin päivällä, joka kesti aina viiteen iltapäivällä. Tähän mielenosoittajilla ei ollut lupaa haettuna.

– Osa heistä oli kytkettynä toisiinsa ketjuin ja lukoin ja muutama kiinnittyneenä jollaveneeseen, poliisi kirjoittaa tiedotteessa. Poliisi koetti ensin hajottaa protestia kantamalla protestoijia pois. Mutta protestoijat palasivat monta kertaa takaisin paikalle. Tällöin poliisi käytti paprikasumutetta liikkeen jäseniin, että liikenne pääsisi toimimaan ja ihmiset autoillaan töihin ja kotiin. Poliisin toimista nousi tarkoituksellisesti esiin mediakeskustelun ja valtakunnansyyttäjän selvitys, kuten muuallakin maailmalla. Pippurisumutteen käytön epäiltiin olevan liiallista voimankäyttöä? Niin, ei se palomieskään valita, jos sormet palaa. Tässä tapauksessa se kuitenkin valittaa, kun kyseessä on etuoikeutetut lapset laittomuuksissa ja yrityseliitin etuja ajamassa.

 

Taustat

Elokapina-liike perustettiin Iso-Britanniassa toukokuussa 2018, ja sen käynnistivät lokakuussa 2018 Roger HallamGail Bradbrook, Simon BramwellFarhana Yamin ja muut Rising Up! -kampanjaan osallistuneet kapinanjulistuksella Iso-Britannian hallitusta vastaan.

Virallisesti Extinction Rebellion (XR) perustettiin 31. lokakuuta 2018. 2. marraskuuta 2018 ladattiin ensimmäinen video Extinction Rebellion YouTube -tilille. Video dokumentoi XR-perustaja Roger Hallamin pitämän koulutustilaisuuden, joka kuvattiin Bristolissa sijaitsevassa Extinction Rebellion Local Coordinator -koulutuksessaRoger Hallam selittää massaliikkeen rakentamisen avaindynamiikkaa henkilökohtaisen sietokyvyn tasosta järjestelmän muutoksen luomiseen.

 

Tässä on kriittistä muistuttaa, että tämä Elokapina-joukkojen organisointimalli luotiin globaaliksi aseeksi kansalaisten mobilisoimiseksi ottaen huomioon sen perustamisen Iso-Britanniassa 31. lokakuuta 2018 ja 6. joulukuuta 2018 välisen ajan, jolloin ”liike” kasvoi yli 130:een ryhmään 22:ssa maassa. 29. tammikuuta 2019 mennessä Elokapina-ryhmät ulottuvat 50:een maahan. XR ilmoitti 27. huhtikuuta 2019 lähestyvänsä 400:aa toimipistettä maailmanlaajuisesti.

Maailmanlaajuista laajentumista johtaa The Climate Mobilization -yrityksen perustaja Margaret Klein Salamon [Lähde], joka avasi Yhdysvaltojen Extinction Rebellion -tilin 31. lokakuuta 2018 – samana päivänä kun Extinction Rebellion käynnistettiin Iso-Britanniassa. Elokapinan vaatimukset eivät ainoastaan ​​täydennä ilmastomobilisoinnin nyt käynnissä olevaa strategiaa, vaan ne ovat peilikuva siitä iskulauseella ”Kerro totuus”.

Elokapinan verkkosivuilla on lueteltu kymmenen periaatetta, joidenka mukaan liike toimii, ja jotka ovat lähes suoria lainauksia YK:n kestävän kehityksen agenda 2030 listalta.

Elokapina on sidoksissa eräisiin maailman tehokkaimmista filantrooppisista ”voittoa tavoittelemattomista” kansalaisjärjestöistä, jotka palvelevat teollisuuden etuja (Avaaz, 350.org, Greenpeace ym.). Suurelta osin valkoinen liike palvelee valkoisen yrityseliitin kasvavaa ylivoimaa.

Valkoisen yrityseliitin liike – Extinction Rebellion

Elokapinan (Extinction Rebellion) perustaja Gail Bradbrook on erittäin vaikutusvaltainen nainen, sillä hänellä on vuosikymmeniä kestänyt suhde teknologiateollisuuteen. Roger Hallam, toinen perustajajäsen nauraa työpajassaan, kun hän valittaa: ”Gailin tavoin hänellä on nämä yhteydet eliittiin. Hän on puhelimessa Georgen [Monbiotin] kanssa ”. Bradbrookin ”yhteydet eliitteihin” eivät ole liioittelua. Arvostettu The Financial Times -lehti kirjoittaa Bradbrookista: ”Pukeutuneena karmiininpunaiseen takkiin ja hattuun hän ryntäilee varainhankintakeskusteluissa lontoolaisen hedge-rahaston omistajan kanssa ja henkeä nostattamassa Elokapinan vapaaehtoisten kapinallisten joukossa…” Todellakin, ”aktivismi” ei ole koskaan ollut niin En Vogueta, ja hedge-rahaston omistajan 50 000 punnan lahjoitus Elokapina -järjestölle ei nostata kulmakarvoja lainkaan. On turvallista sanoa, että pyhitetyt jäänteet länsimaisesta ympäristönsuojelusta ovat saavuttaneet uuden vaiheen niiden hyödyntämisessä yrityseliitille ja palkkamielenosoitusten normalisoinnissa. Tämä ei ole kapinaa. Tämä on liiketoimintaa. Tietenkään Bradbrook ei ole ainoa eliitti Elokapinan ruorissa.

Farhana Yamin

​Farhana Yamin on ”yksi liikkeen johtavista äänistä” Elokapinassa (Financial Times). Yamin, joka ”vietti 27 vuotta YK:n ilmastoneuvotteluissa” ja ”auttoi kätilöimään vuoden 2015 Pariisin sopimuksen kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi ”, toimii Greenpeacen hallituksen jäsenenä / trusteena.
[Lähde: The rise of Extinction Rebellion, The Financial Times, April 12, 2019]

​”Kansainvälinen asianajaja Yamin, joka on myös Greenpeace UK:n trustee ja josta tuli juuri World Wildlife Fundin neuvonantaja, haluaa rakentaa sillan olemassa olevien organisaatioiden kanssa saadakseen aikaan paljon suuremman ”liikkeiden liikkeen”. ”Meidän on hyödynnettävä uutta johtamismuotoa, jota meiltä nyt kysytään”, hän sanoo. [Lähde: “Extinction Rebellion, inside the new weather resistance”, The Financial Times, 10. huhtikuuta 2019]

Track0:n perustaja ja toimitusjohtaja Yamin: ”Track0 on riippumaton voittoa tavoittelematon organisaatio, joka toimii keskuksena tukemassa kaikkia puhtaaseen, oikeudenmukaiseen ja valoisaan tulevaisuuteen siirtyville tuleville sukupolville ympäri maailmaa yhteensopivien Pariisin sopimuksessa asetettujen tavoitteiden kanssa. Kutsumme johtajat koolle ja tarjoamme strategista tutkimusta, koulutusta, neuvontaa, viestintää ja verkostoitumista hallituksille, yrityksille, sijoittajille, hyväntekeväisyyksille, yhteisöille ja kansalaisyhteiskunnan ylläpitämille kampanjoille.”

Track0: n kumppaneita ovat Global call for Climate Action’n (GCCA) TckTckTck-projekti, Climate Action Network (CAN), Avaaz, ClimateWorks (The Climate Group), The Rockefeller Foundation, E3G (GCCA:n perustaja), The Prince of Wales Corporate Leaders Group, European Climate Foundation ja Chatham House. [Koko luettelo]

Track0:n neuvoa-antaviin jäseniin kuuluvat Havas Media Re:Purpose’n toimitusjohtaja Sharon Johnson. Havas loi vuoden 2009 TckTckTck-kampanjan reilu vuosikymmen takaperin. Muita neuvoa-antavia jäseniä ovat Betsy Taylor (toiminut One Skyn hallituksessa, joka sulautui 350.org-palveluun, Ceres, The Climate Mobilization jne.) Ja Bernice Lee, ilmastonmuutosjohtaja World Economic Forumissa.Vilkaisu Track0:n nettisivujen “Yksilöt ja organisaatiot radalla” -osioon osoittaa, ketkä Yaminin ja kumppaneiden mielestä ovat radalla kohti nollakulutusta. Juurikin samat opportunistit, jotka löytyvät Roger Hallamin lähipiiristä.

Track0:n perustamisen lisäksi Yamin on Chatham Housen ”associate fellow” ja maailmanlaajuisen ilmastonmuutosta käsittelevän toimikunnan jäsen World Economic Forumissa.

Yamin toimi Euroopan komission neuvonantajana päästökauppadirektiivissä vuosina 1998-2002 ja myöhemmin erityisneuvonantajana ilmastotoimista vastaavalle EU-komissaari Connie Hedegaardille. ”Hän on kolmen arviointiraportin johtaja ilmastonmuutosta käsittelevässä hallitustenvälisessä paneelissa sopeutumis- ja lieventämiskysymyksistä. Hän tarjoaa edelleen oikeudellisia, strategisia ja poliittisia neuvoja kansalaisjärjestöille, säätiöille ja kehitysmaille kansainvälisissä ilmastonmuutosneuvotteluissa UNFCCC:n puitteissa. ”
[Lähde]

Kansainvälistä ilmastopolitiikan viestiä hallitsemaan luotiin Carbon Briefing Service (CBS) -uutispalvelu. Uutispalvelun perustivat Jennifer Morgan (WWF, WRI, Greenpeace jne.) ja Liz Gallagher (E3G) loppuvuodesta 2014 ClimateWorks -säätiön, Hewlett-säätiön, Oak-säätiön, Villum-säätiön ja Soros-rahoitteisen Avaazin lisärahoituksella. [Lähde] Yamin osallistui kutsuryhmään. [Lähde]

Vuonna 2015 Yamin osallistui Avaazin isännöimään viikon pituiseen retriittiin. [Lähde]

Greenpeace ja World Wildlife Fund ovat molemmat GCCA:n (TckTckTck) perustajia – ja molemmat ovat tämän Elokapina-liikkeen peräsimessä. Näiden kansalaisjärjestöjen ja muiden voittoa tavoittelemattomien teollisuuskompleksien johtajien tehtävänä on luoda vauhti, jota tarvitaan luonnon tulevaan realisoimiseen valtioilta, minkä toteuttaminen on tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna (#NewDealForNature) – sekä vapauttaa tarvittavat rahat, että neljäs teollinen vallankumous saadaan toteutettua ja luonto yrityseliitin haltuun.

 

Kirjoittajan huomio: Miksi Marko Sihvosen yhden-miehen-mielenosoitus perustuslakituomioistuimen perustamisesta eduskuntatalon portailla ei saanut samanlaista huomiota, vaikka mielenosoittajalle annettiin etälamauttimesta kolmasti? Hän ei aiheuttanut rikosoikeudellista ongelmaa?

 

​Katso myös:

Eija-Riitta Korhola kertoo Greenpeacen kiristyksestä ja valheista Sarasvuon Kassandran Huuto podcastissa.

2 thoughts on “Elokapina – Valkoisen Yrityseliitin Liike”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *