Johtavat irlantilaiset poliittiset henkilöt ovat laatineet suunnitelman, jonka myötä Irlanti seuraa Britanniaa jättämällä Brysselin ”kiusaajat” ja eroamalla Euroopan unionista.

Johtavan irlantilaisen diplomaatin mukaan, Irlanti näkee Brexit-prosessikehityksen mahdollisuutena oppia tekemään nopea ero EU:sta. Irlannin entinen suurlähettiläs,”Pitkäperjantain sopimuksessa” edustajana toiminut Ray Bassett on sanonut, että Irlannin on nyt aika lähteä Brysselin johtamasta ryhmästä. Tohtori Bassett sanoi, että ”EU:n kiusaajilla” on ”imperiumin tunnusmerkit”, kehottaen Irlantia siirtämään kaupankäynnin Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan EU:n sijasta.

Puhuttuaan Irlannin vapauspuolueen kanssa, tohtori Bassett sanoi: ”En usko, että Irlanti haluaisi käydä läpi saman prosessin kuin Iso-Britannia, jos he lähtevät EU:sta, enkä usko, että EU haluaisi myöskään. ”Meidän on ilmaistava pitkäaikaiset pyrkimyksemme. En koskaan näkisi Euroopan unionin tuomioistuimen roolia missään EU:sta poistuneessa maassa. Se on suurvaltapoliittinen, ei puolueeton. EU:lla on kaikki maailmanvallan tunnusmerkit, ja tämä kiusaa sen lähinaapureita”.

”En usko, että WTO:n ehdot ovat Irlannille niin hyvä vaihtoehto kuin Iso-Britannialle.” Arvostettu irlantilainen diplomaatti jatkoi: ”Meidän on säilytettävä jäsenyytemme Euroopan talousalueella (ETA) muutaman vuoden ajan, jotta voimme tehdä sen, mitä Norja tekee. Norja päättää osallistumisestaan ja osallistumattomuudestaan käytänteisiin, ja ottaa osaa EU:n budjettiin huomattavasti vähemmän. Irlannin ja Norjan asukasluvut ovat myös hyvin samanlaisia, joten Norja tuntuu hyvältä mallilta jota voimme seurata”.

”Suunnitelmassani, liikkuisimme jonkin aikaa Euroopan talousalueella, pysyisimme tulliliitossa ja sisämarkkinoilla. Se antaisi meille aikaa muokata itsenäisempää kauppapolitiikkaa. Uskon, että päädymme ennemmin Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan – englanninkielisille alueille. Sinne ihmisemme ja investointimme menevät, normaalisti”.

Tohtori Bassett kirjoitti tänä vuonna kirjan ”Irlanti ja EU Brexitin jälkeen” (Ireland and the EU Post Brexit), jossa hän tuomitsi entisen Irlannin hallituksen johtajan, Leo Varadkarin, yrityksistään ​​”estää Yhdistyneen kuningaskunnan demokraattinen tulos”. Hän kirjoitti: ”Uhkapeli epäonnistui, ja Irlannilla on nyt edessään erittäin vaikea tilanne. Ison-Britannian tarjoaman oikeudenmukaisen sopimuksen vastustaminen ei ollut koskaan Irlannin etujen mukaista. Se oli valtava virhe.” Irlannin vapauspuolue perustettiin syyskuussa 2018 kampanjoimaan Irlannin eroamiseksi EU:sta.

Aiemmin tänään EU aloitti oikeudelliset toimet Boris Johnsonin hallitusta vastaan ​​erosopimuksen ehtojen rikkomisesta. Euroopan komission puheenjohtaja, Ursula von der Leyen, ilmoitti, että Yhdistyneelle kuningaskunnalle on annettu virallinen varoitus sisämarkkinalaista, jonka ministerit katsovat rikkovan kansainvälistä oikeutta.

LINDA K.

LÄHDE: EXPRESS.CO.UK

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *