Vuoden 2020 presidentinvaalien ensimmäinen debatti on käyty.

Debattia pääset seuraamaan tästä linkistä. Varsinainen väittely alkaa kohdasta 00,27.40.

Debatissa toisensa kohtasivat istuva presidentti Donald J. Trump (Rep.) sekä entinen varapresidentti Joe Biden (Dem.) Tilaisuus järjestettiin Clevelandissa, Ohiossa. Keskustelua veti ja puheenvuoroja ensimmäisessä debatissa jakoi Fox Newsin ankkuri Chris Wallace.

Koronapandemian vallitessa, tapahtumapaikalla oli vain pieni joukko muita ihmisiä, lähinnä ehdokkaiden perheenjäseniä ja kampanja-avustajia ja tukijoita.

90 minuutin mittainen debatti oli jaettu osiin ja tiettyihin pääteemoihin, joihin jokaiseen kuului erityinen pääkysymys johon kumpikin ehdokas sai vastata kahden minuutin ajan. Tämän jälkeen käsiteltävästä aiheesta väiteltiin vapaasti, ja moderaattori Wallace esitti aiheesta lisäkysymyksiä.

Tilaisuus alkoi käsittelemällä korkeimman oikeuden tuomarin valintaa ja päättyi kiivaaseen väittelyyn postiäänestyksen luotettavuuteen liittyen. Muita aiheita olivat mm. terveydenhuolto ja sen ongelmat, covid- 19 -pandemia rokotteineen ja maskeineen, talous ja verot, kotimaan turvallisuustilanne ja ulkomaansuhteet sekä ilmastonmuutos.

Johtuiko moderaattori Wallacen voimakkaasti havaittavissa oleva puolueellisuus Bidenistä – tarpeesta avittaa Bideniä ja pitää tämän puolia- vai Trumpista – joka voimakkaana persoonana luonnostaan sai taisteltua itselleen puheaikaa jättäen vastaehdokkaan lähes täydellisesti varjoonsa-, sitä voi jokainen miettiä.

Ensimmäistä debattia – Usan vaaleille toki tunnusomaisesti – hallitsi ehdokkaiden omien ajatusten esille tuomisen sijasta keskittyminen toistensa arvosteluun. Istuvan presidentin suunnitelmat ovat hyvin selvillä, mutta Bidenin ajatuksia ja konkreettisia toimintasuunnitelmia olisi kaivannut kuulla lisää.

Väittelykuntoa löytyi, ja vaikka hetkittäinen kiivas sananvaihto sekoittikin ehdokkaiden ajatuksia käsiteltävästä aiheesta ja esitetyistä lisäkysymyksistä, päälinjat tulivat selväksi.

Debateista seuraavaksi vuorossa on varapresidenttiehdokkainen debatti 7.10. Siinä mittaa toisistaan ottavat Trumpin varapresidentti Mike Pence ja Bidenille varapresidentiksi valittu Kamala Harris.

Seuraava presidenttien kaksinkamppailu järjestetään 15. lokakuuta.

First 2020 Presidential Debate Between Donald Trump and Joe Biden

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *