Presidentti Donald Trump puhui YK:n yleiskokouksessa 22.9.2020. Koronaviruspandemian takia, hän piti puheensa videoyhteyden välityksellä. Pääset katsomaan puheen tästä.

PRESIDENTTI TRUMP: Minulla on suuri kunnia puhua Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksessa.
75 vuotta toisen maailman sodan päättymisen, ja Yhdistyneiden Kansakuntien perustamisen jälkeen, olemme jälleen kerran mukana suuressa maailmanlaajuisessa taistelussa. Olemme käyneet kovaa taistelua näkymätöntä vihollista – Kiinan virusta – vastaan, joka on vaatinut melettömästi ihmishenkiä 188 maassa.

Yhdysvalloissa aloitimme agressiivisimman mobilisoinnin sitten toisen maailmansodan. Tuotimme nopeasti ennätyksellinen määrän hengityskoneita, luoden ylijäämää mikä salli meidän jakaa niitä ystävillemme ja kumppaneillemme joka puolelle maapalloa. Olemme edelläkävijöitä hengenpelastavien hoitomuotojen kanssa. Pienensimme kuolleisuusastetta 85 prosenttia huhtikuusta lähtien.

Kiitos ponnisteluidemme, kolme rokotetta on kliinisen testauksen viimeisessa vaiheessa. Valmistamme niitä massatuotantona, jotta ne voidaan toimittaa heti saapumisen yhteydessä.

Jaamme rokotteen. Kukistamme viruksen. Lopetamme pandemian ja astumme uuteen, ennennäkemättömän vaurauden, yhteistyön ja rauhan aikakauteen.

Kun pyrimme tähän valoisaan tulevaisuuteen, meidän on saatettava vastuuseen kansa, joka vapautti tämän vitsauksen maailmalle: Kiinan.

Viruksen varhaisimpina päivinä, Kiina rajoitti kotimaista matkailua ,samalla sallien lentojen lähteä Kiinasta, tartuttamaan maailma. Kiina tuomitsi matkustusrajoitukseni heidän maahansa, vaikka he peruivat kotimaiset lentonsa ja lukitsivat asukkaansa koteihinsa.

Kiinan hallitus ja Maailman terveysjärjestö, jota Kiina käytännössä kontrolloi, totesivat väärin, ettei ole todisteita ihmisten välisestä tartunnasta. Myöhemmin he sanoivat virheellisesti, että ihmiset, joilla ei ole oireita, eivät levitä tautia.

Yhdistyneiden Kansakuntien on saatettava Kiinaa vastuuseen toimistaan.

Lisäksi Kiina kaataa vuosittain miljoonia ja miljoonia tonneja muovia ja roskaa meriin, kalastaa liikaa muiden maiden vesillä, tuhoaa valtavat koralliriutat ja päästää ilmakehään myrkyllistä elohopeaa enemmän kuin mikään muu missään päin maailmaa. Kiinan hiilipäästöt ovat lähes kaksinkertaiset Yhdysvaltoihin verrattuna, ja ne kasvavat nopeasti. Sen sijaan, kun vetäydyin yksipuolisesta Pariisin ilmastosopimuksesta, viime vuonna Amerikka vähensi hiilidioksidipäästöjään enemmän kuin mikään muu sopimuspuoli.

Ne, jotka hyökkäävät kohti Amerikan poikkeuksellista ympäristötilannetta, kiinnittämättä samalla huomiota Kiinan rajuun saastuttamiseen, eivät ole kiinnostuneet ympäristöstä. He haluavat vain rangaista Amerikkaa, enkä kannata sitä.

Jos Yhdistyneiden Kansakuntien halutaan olevan tehokas organisaatio, sen on keskityttävä maailman todellisiin ongelmiin. Tähän kuuluu terrorismi, naisten sortaminen, pakkotyö, huumeiden salakuljetus, ihmis- ja seksikauppa, uskonnolinen vaino ja uskonnollisten vähemmistöjen etninen puhdistaminen. Amerikka tulee aina olemaan johtava ihmisoikeuksissa. Hallintoni edistää uskonnonvapautta, naisten mahdollisuuksia, homoseksuaalisuuden dekriminalisointia, ihmiskaupan torjuntaa ja syntymättömien lasten suojelua.

Tiedämme myös, että Yhdysvaltojen vauraus on vapauden ja turvallisuuden perusta kaikkialla maailmassa. Kolmen lyhyen vuoden aikana olemme rakentaneet historian suurimman talouden, ja teemme sen nopeasti uudelleen.
Asevoimamme ovat kasvannet merkittävästi kooltaan. Olemme käyttäneet 2,5 triljoonaa dollaria viimeisen neljän vuoden aikana asevoimiimme. Meillä on tehokkaimmat asevoimat kaikkialla maailmassa eikä se ole edes lähellä.

Siedimme vuosikymmeniä Kiinan kaupan väärinkäytksiä. Olemme elvyytäneet nato -liittouman, jossa muut maat maksavat nyt paljon oikeudenmukaisemman osuuden. Teimme historiallisia kumppanuuksia Meksikon, Guatemalan, Hondurasin ja El Salvadorin kanssa ihmissalakuljetuksen lopettamiseksi. Seisomme Kuuban, Nicaraguan ja Venezuelan ihmisten kanssa heidän vanhurskaassa taistelussaan vapauden puolesta.

Vetäydyimme kauheasta Iranin ydinsopimuksesta ja määräsimme lamauttavat pakotteet maailman johtavalle, terrorismia sponsoroivalle valtiolle. Hävitimme Isisin kalifaatin sataprosenttisesti. Tapoimme sen perustajan ja johtajan, al-Baghdadin, ja eliminoimme maailman huipputerroristin, Qasem Soleimanin.

Tässä kuussa saavutimme rauhansopimuksen Serbian ja Kosovon välillä. Saavutimme merkittävän läpimurron kahden rauhansopimuksen avulla Lähi-Idässä, vuosikymmenten paikalleenjäämisen jälkeen. Israel, Yhdistyneet Arabiemiraatit ja Bahrain kaikki allekirjoittivat historiallisen rauhansopimuksen Valkoisessa talossa. Ja monta Lähi-Idän maata on tulossa, ja he tulevat mukaan nopeasti, ja he tietävät, että se on hyväksi heille ja hyväksi maailmalle.

Nämä uraauurtavat rauhansopimukset ovat aamunkoitto uudelle Lähi-Idälle. Eri lähestymistavalla olemme saavuttaneet erilaisia tuloksia – paljon parempia tuloksia. Otimme lähestymistavan, ja se lähestymistapa toimi. Aiomme tehdä lisää rauhansopimuksia pian, enkä ole koskaan ollut optimistisempi alueen tulevaisuutta kohtaan. Hiekassa ei ole verta. Nuo päivät ovat toivottavasti ohi.

Samaan aikaan, Yhdysvallat pyrkii myös lopettamaan Afganistanin sodan, ja tuomme joukkomme kotiin. Amerikka täyttää kohtalomme rauhantekijänä, mutta se on rauhaa voimalla. Olemme nyt vahvempia kuin koskaan ennen. Aseemme ovat edityneellä tasolla, ja rehellisesti sanottuna, emme ole aiemmin edes ajatelleet omistavamme sellaisia. Ja rukoilen vain jumalaa, ettei meidän tarvitse koskaan käyttää niitä.

Vuosikymmenien ajan samat väsyneet äänet ehdottivat samoja epäonnistuneitat ratkaisuja pyrkiessään globaaleihin tavoitteisiinsa omien ihmistensä kustannuksella. Mutta vasta kun huolehdit omasta kansastasi, löydät todellisen perustan yhteistyölle. Presidenttinä olen hylännyt menneisyyden epäonnistuneet menettelytavat ja asetan ylpeänä Amerikan ensimmäiseksi, aivan kuten sinun pitäisi asettaa sinun maasi etusijalle. Se on okei, näi sinunkin pitäisi tehdä.

Olen erittäin vakuuttunut siitä, että ensi vuonna, kun kokoontumme henkilökohtaisesti, olemme keskellä historiamme suurinta vuotta – ja rehellisesti, toivottavasti, maailman historiassa.

Kiitos. Jumala siunatkoon teitä kaikkia. Jumala siunatkoon Amerikkaa. Ja jumala siunatkoon Yhdistyneitä kansakuntia.

LOPPU

Suomentanut LINDA K.

LÄHDE: THE WHITE HOUSE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *