Brittiläinen tuomari, joka on kuullut Julian Assangen ja useiden todistajien mielipiteitä Yhdysvaltoihin luovuttamiseen liittyen, on suostunut Assangen asianajajien lykkäyspyyntöön. Hän suostui antamaan lopullisen päätöksensa marraskuussa pidettävien Usan presidentinvaalien jälkeen.

Lopullista päätöstä koskeva lykkääminen vahvistaa Assangen ja hänen kannattajiensa toiveita luovutuspyynnön hylkäämisestä, mikäli demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden syrjäyttää vaaleissa presidentti Donald Trumpin. Trumpin hallinto haluaa Assangen vastaamaan 18 syytekohtaan Yhdysvalloissa. Syytteet koskevat vuodettua tietoa, jota Assangen WikiLeaks -sivusto julkaisi vuosikymmen sitten.

Assangen morsian Stella Moris, kertoi aiemmin, että jos demokraatit voittavat, hänen mielestään olisi vaikeaa nähdä Bidenin seuraavan Trumpin perintöä luovutusvaateen jatkumon suhteen. Sitä vastoin, Moris uskoo Bidenin noudattavan Obaman linjaa.

Obaman hallinto ei koskaan syyttänyt Assangea. Entinen presidentti muutti myös Chelsea Manningin – entisen armeijan tiedustelupäällikön, joka toimitti asiakirjat WikiLeaksin julkaistaviksi- tuomion. Biden oli Obaman hallinnon varapresidentti. Assangen lakitiimi väittää, että Yhdysvaltain oikeusministeriön Assangea kohtaan asettama syyte on poliittinen, ja loukkaa hänen ihmisoikeuksiaan.

Lakitiimin aikaisempi pyyntö lykätä luovutuskuulemista tuonnemmaksi, hylättiin. Kuuleminen on jo viivästynyt koronaviruspandemian vuoksi. Assangen luovutuksesta ​​päättävä piirituomari Vanessa Baraitser on aiemmin varoittanut puolustusta olemaan luottamatta siihen, että hän myöntää lisää lykkäystä.

”Tavalla tai toisella, päätökseni tulee todennäköisesti ulos Yhdysvaltain vaalien jälkeen”, hän sanoi, ja myönsi Assangen lakimiehille vielä neljä viikkoa, syyttäjälle vielä kaksi viikkoa ja puolustukselle 72 tuntia loppupuheenvuoron käyttämiseksi. Baraitser sanoi, että hänen päätöksensä annetaan todennäköisesti vuonna 2021.

Baraitser kysyi Assangen asianajajalta, Edward Fitzgeraldilta, käyttääkö puolustus ylimääräistä aikaa uusien todisteiden esittämiseen – mistä asiasta syyttäjä valitti perjantaina. ”Jos tapahtuu jotain todella ehdottoman suurta, tuomioistuimen on mitä ilmeisimmin tarkasteltava tilannetta sellaisena kuin se on. ”Oletetaan, että jos Trump sanoisi, että ”teloitan kaikki toimittajat” tai jotain muuta sellaista, niin tietysti meillä olisi oikeus tuoda asia tuomioistuimen tietoon, mutta me hyväksymme sen, että sen pitäisi olla jotain melko dramaattista”, Fitzgerald sanoi ja jatkoi, että tuomioistuimen olisi joka tapauksessa otettava huomioon Yhdysvaltain vaalien tulos. ”Emme todellakaan voi välttää tätä poliittista tosiasiaa”, hän sanoi.

Viivästys tarkoittaa sitä, että Assange pysyy Belmarshin vankilassa ainakin loppuvuoden, koska häneltä on jo aikaisemmin evätty takuut.
Viime vuonna Assange tuomittiin viidenkymmenen viikon vankeuteen vuoden 2012 määrättyjen takuumaksujensa maksamatta jättämisestä. Tuolloin hän haki poliittista turvapaikkaa Ecuadorin suurlähetystöstä, välttääkseen luovuttamisen Ruotsiin. Ruotsissa hän oli etsintäkuulutettu seksuaaliseen väkivaltaan liityvien syytöksien takia.

Perjantain istunnossa Baraitser nuhteli 49-vuotiasta jälleen kerran. Tällä kertaa siksi, koska Assange puhui Morisin kanssa kesken käynnissä olleiden lykkäysneuvottelujen. Baraitser käski Assangen istumaan takaisin lasipaneelilla erotetulle tasanteelleen. ”Tuo ei ole hyväksyttävää, sinulla on lakimiehiä edessäsi. Jos haluat antaa ohjeita, niin tietysti voit sen tehdä”, Baraitser sanoi. Myöhemmin Assangen nähtiin puhuvan Morisille lasin läpi, mutta tuolloin Moris oli Assangen australialaisen asianajajan, Jennifer Robinsonin, seurassa.

LINDA K.

LÄHDE:The Sydney Morning Herald

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *