Heinäkuussa Eurooppa-neuvosto päätti Euroopan Unionin elpymispaketista, joka on Unionin jäsenmaiden 750 miljardin euron rahakeräys Unionille, jotta Unioni voi antaa siitä sitten jäsenmaille takaisin rahaa, jolla selvitä koronapandemialla aiheutetusta talouden taantumasta.
Suomea neuvoston kokouksessa edusti pääministeri Sanna Marin, joka hallituksen puolesta hyväksyi Suomen maksuosuuden.

 ”Suomen kokonaisvastuiden on kaavailtu kasvavan 13 miljardiin euroon, joka käsittää sekä lainoja että suorina avustuksina jaettavia osuuksia. Pelkästään suorina avustuksina jaettavien tulonsiirtojen osalta Suomelle on koitumassa 3,4 miljardin euron nettotappio. Lainojen takaisinmaksun puolestaan odotetaan venyvän jopa vuoteen 2058 saakka.”

Suomen kansalaiset ovat sittemmin aktivoituneet vastustamaan tätä elpymispakettiin osallistumista. Syyskuun ensimmäisenä päivänä järjestettiin Eduskuntatalolla mielenosoitus, jossa vaadittiin sekä Suomen eroa Euroopan Unionista että hallituksen eroa. Tällä viikolla taas avattiin kansalaisaloite.fi – palveluun aloite, jossa esitään, että elpymispaketin käsittävästä kokonaisuudesta järjestettäisiin kansanäänestys.

”Elpymispaketin tarvetta on perusteltu koronan aiheuttaman talouden hyytymisen korjaavana
hätäratkaisuna. Elpymispaketin vaikutukset ulottuvat kuitenkin huomattavasti koronakriisin
edellyttämää pidemmälle ja laajemmalle. Elpymispaketti on kansallisesta näkökulmasta hyvin
merkittävä kokonaisuus, jonka taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset edellyttävät
kansan laajaa hyväksyntää. Tämän vuoksi kansalaisaloitteessa esitetään, että elpymispaketin
käsittävästä kokonaisuudesta tulee järjestää kansanäänestys.”

Koska kansalaisaloite laitettiin alulle tiistaina 22.9.2020 ja se on tätä kirjoitettaessa, kolmessa päivässä kerännyt yli 42 000 ääntä, voimme olettaa, että Suomen kansalaiset pitävät elpymispakettia -ja varsinkin Suomen maksuosuutta siinä- huonona ajatuksena ja haluavat päästä vaikuttamaan asiaan.

Edit. Kansalaisaloite saavutti 50 000 äänen rajan myöhään lauantaina 26.9.2020 eli neljässä päivässä ja tulee menemään eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteeseen kerätään ääniä kuuden kuukauden ajan.

Lainaukset kansalaisaloitteesta. Kuva: Meri Juvonen

By B. Susi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *