Suurelta yleisöltä jäi huomaamatta presidentti Trumpin kesällä allekirjoittamat neljä laaja-alaista toimeenpanomääräystä, jotka yhdessä alentavat huomattavasti reseptilääkkeiden kustannuksia ja lisäävät elintärkeiden lääkkeiden kuten insuliinin saatavuutta.
Uuden lainsäädännön ensimmäinen määräys johtaa liittovaltion terveyskeskukset uuteen suuntaan kohti massiivisia alennuksia lääkeyhtiöiltä insuliinista ja adrenaliinista, tämä helpottaa pienituloisia amerikkalaisia.
Toinen määräys mahdollistaa turvallisen sekä laillisen maahantuonnin reseptilääkkeille Kanadasta sekä muista maista, joissa identtisten lääkkeiden hinta on alhaisempi.
Kolmas määräys koskee lääkkeiden ”turhien” välikäsien poistamista.
Neljäs määräys varmistaa, että Yhdysvallat maksaa alhaisimman saatavilla olevan hinnan taloudellisesti kehittyneissä maissa Medicare Part B -lääkkeille. Yhdysvallat on tähän asti maksanut usein 80 prosenttia enemmän näistä lääkkeistä kuin muut kehittyneet maat.
”Nämä neljä määräystä jotka tänään allekirjoitin, uudistavat täysin reseptilääkkeiden hinnoittelun markkinoilla jotta ne olisivat kohtuuhintaisina saatavina kaikille amerikkalaisille” Trump sanoi.
Vuonna 2018 reseptilääkkeiden hinta on laskenut enemmän kuin puolen vuosisadan aikana.
Reseptilääkkeiden keskimääräinen hinta on laskenut vuodesta 2017 saakka ja näin säästänyt 1.9 miljardia dollaria lääkekuluttajilta, laskua on ollut 13,5%.
Esimerkiksi insuliinin vanha hinta oli 600 dollaria kuukaudessa, uusi hinta on 35 dollaria.
Perjantain uudet määräykset perustuvat tähän samaan edistykselliseen linjaan, presidentti kertoi.
Monet amerikkalaiset vierailivat viime viikolla Valkoisessa Talossa tapaamassa presidenttiä. He kertoivat henkilökohtaisia tarinoita lääkkeiden korkeiden hintojen aiheuttamista ongelmista ja kuinka tärkeää lääkkeiden hintojen alentaminen on kaikille.
Eräskin nainen kertoi miehensä kuolleen auto-onnettomuudessa ja hänelle oli jäänyt 15 000 dollarin velka lääkekuluista.
Paul Madden oli puolestaan elänyt insuliinista riippuvaisena diabeteksen vuoksi jo 59 vuotta. ”Teidän työnne, sir, varmistaa että insuliini on edullinen ja auttaa takaamaan miljoonille apua tarvitseville terveellisemmän ja onnellisemman elämän, Mr. Madden kertoi presidentille.

https://www.whitehouse.gov/articles/congress-didnt-act-on-prescription-drug-prices-so-president-trump-did/

https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-j-trump-taking-action-lower-drug-costs-ensure-americans-access-life-saving-medications/

https://edition.cnn.com/2020/05/26/politics/white-house-insulin-cap-medicare/index.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *