Israelin, Yhdistyneiden Arabiemiraattien ja Bahrainin välinen rauhansopimus allekirjoitettiin 15.9. 2020 Valkoisessa talossa, Washington DC:ssa. Israelin pääministeriä, Benjamin Netanyahua isännöivän presidentti Donald Trumpin mukaan, 5–6 muutakin maata ovat valmiita solmimaan rauhan Israelin kanssa.

”Olemme hyvin pitkällä noin viiden muun maan kanssa… Suoraan sanottuna, minä luulen, että olisimme voineet saada heidät tänne tänään” ,Trump sanoi hieman ennen Israelin, Arabiemiirikuntien ja Bahrainin rauhansopimuksen, niin kutsutun Aabrahamin sopimuksen (Abraham’s Accord), allekirjoitusseremoniaa.

Trump totesi: ”Meillä on vähintään viisi tai kuusi maata tulossa nopeasti mukaan … Ne haluavat nähdä rauhan. Ne ovat taistelleet pitkään … Ne ovat sotaisia maita, mutta ovat kyllästyneet taistelemaan .. Tulette näkemään paljon hyvin hienoa toimintaa. Lähi-idässä tulee olemaan rauha. ” Trump arvioi, että ”suurin osa Lähi-idän maista haluaa allekirjoittaa tämän sopimuksen”.

Netanyahulle Valkoisen talon avaimen -”avain maahamme ja avain sydämiimme”, Trump kiitti Netanyahua ”kaikista suurista asioista”, joita pääministeri on tehnyt juutalaisvaltion ja Israelin hyväksi. Netanyahu sanoi, että Trumpilla on ”avain Israelin kansan sydämeen”.

Vastatessaan kysymykseen siitä, mitä Israel saa uusista sopimuksista, Trump sanoi: ”Aiomme liittää mukaan [muita] maita … Nämä ovat erittäin vahvoja sopimuksia. Tämä on tärkeä rauha … Se, mitä Israel saa, kaikkein tärkein asia mitä Israel saa, on rauha.

”Mitä tulee Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pyyntöön ostaa F-35 – hävittäjiä, Trump sanoi: ”Me selvitämme sen. Se tulee olemaan helppo asia. ” Hän totesi, että Arabiemiirikunnat ovat olleet ”erittäin uskollisia meille”, ja taistelleet Yhdysvaltojen rinnalla neljässä sodassa. ”Israel”, Trump sanoi, ”ei ole enää eristetty”.

Trump sanoi myös: ”Uskon todella Iranin haluavan tehdä sopimuksen.” Hän neuvoi Teherania kuitenkin odottamaan vaalien jälkeen. Trump sanoi, että jos ”uninen Joe Biden” voittaa vaalit, Iran, ja erityisesti Kiina, “omistaisivat Yhdysvallat”. Hän sanoi puhuneensa Saudi-Arabian kuninkaan kanssa, ja että ”positiivisia asioita tapahtuu… Tämä rauha on kaikkialla Lähi-idän hiekassa, ilman verta”.

Hänen mukaansa palestiinalaiset ”tulevat jäseneksi oikealla hetkellä … Puhumme palestiinalaisten kanssa. Oikealla hetkellä, myös he liittyvät.” Kysyttäessä Netanyahun Länsirantaan liittyvistä liittämissuunnitelmista, Trump sanoi: ”Emme halua puhua siitä juuri nyt. Siitä tulee hyvin oikeudenmukaista –  sekä mukaan liiittyville ihmisille että Israelille.”

Katsoessaan Netanyahuun, hän sanoi hymyillen: ”Kaikkien näiden vuosien jälkeen, jopa Bibi kyllästyy sotaan.” Hän sanoi, että Israel on ”vahva valtio”, ja sen ihmiset haluavat ”jatkaa elämäänsä. Israel haluaa rauhaa.”

Netanyahu ei suinkaan tunne itseään eristetyksi. Hän sanoi: ”Israel ei tunnu ollenkaan eristetyltä. Se nauttii historiansa suurimmasta diplomaattisesta voitosta. ” Ne, jotka tuntevat itsensä eristetyiksi, sanoo Netanyahu, ”ovat Teheranin tyranneja”.

Trump  oli samaa mieltä. ”Israel on tällä hetkellä vähemmän eristäytynyt kuin koskaan.” ”Rakastamme Israelia”, hän sanoi lopuksi. ”Kunnioitan suuresti maita, jotka ovat ottaneet askeleen eteenpäin toimissaan.”

Netanyahun ja Trumpin välinen keskustelu kokonaisuudessaan litteroituna (engl.) täältä.

LINDA K.

LÄHDE: THE TIMES OF ISRAEL

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *