Vuoden 2020 vaalit tulevat olemaan aivan muuta, kuin koskaan aiemmin historiassa. Koska sosiaalisten suojaetäisyyksien suositukset ovat voimassa suurimmassa osassa maata, vaalien keskeisiin elementteihin, kuten äänestämiseen ja vaalidebatteihin, liittyy epävarmuutta.

Presidentillisten keskustelujen komitea(Commission on the Presidential Debates) järjestää kolme presidenttidebattia, sekä yhden varapresidenttikeskustelun. Debattien kesto on 90 minuuttia. Debatit on perinteisesti järjestetty yliopistoissa.

Koronapandemian ja siihen liittyvien rajoitteiden takia, alunperin kaavaillut ensimmäinen ja toinen presidenttidebatti peruttiin ja siirrettiin toiseen paikkaan. Ensimmäinen debatti oli alunperin tarkoitus järjestää Indianassa, Notre Damen yliopistossa, 29. syyskuuta. Toinen debatti oli suunniteltu pidettäväksi Michiganin yliopistossa lokakuun 15. Molemmat peruttiin terveysturvallisuuteen ja järjestelyjen erityisvaatimuksiin perustuneilla syillä ja siirrettiin uusiin paikkoihin.

Ensimmäinen presidenttien välinen keskustelu on syyskuun lopussa

Ensimmäinen vaalidebatti istuvan presidentin Donald Trumpin ja vastaehdokas Joe Bidenin välillä järjestetään 30. syyskuuta Case Western Reversen yliopistossa Clevelandissa. Toinen debatti järjestetään  Adrienne Arsht Centerissä Miamissa lokakuun 15. päivä. Kolmas eli viimeinen debatti järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaan Nashvillen Belmontin yliopistossa torstaina, 22. lokakuuta. Debattien on suunniteltu alkavan klo 21 itärannikon aikaa.

Varapresidentit keskustelevat lokakuussa

Ensimmäinen ja ainoa varapresidenttidebatti nykyisen vp:n Mike Pencen ja demokraattien vp. kandidaatiksi nimetyn Kamala Harrisin välillä järjestetään keskiviikkona 7.10. Utahin yliopistossa Salt Lake Cityssä. Debatti alkaa klo 21 itärannikon aikaa, ja kestää 90 minuuttia.

Debatit saattavat poiketa aikaisemmasta

Koronapandemian takia, Demokraattiehdokkaiden viimeinen keskinäinen debatti maaliskuussa käytiin ilman yleisöä. Koronaan liittyvät varotoimet ja tartuntamäärien kasvu vaikuttavatkin siihen, kuinka tulevat keskustelutilaisuudet käytännössä järjestetään, ja ketä paikalla itse ehdokkaiden kanssa tulee olemaan. Covid-19 -pandemian aiheuttamien logististen haasteiden ja poliittisten mullistusten keskellä voidaan olettaa, että presidentillisistä keskusteluista tulee jotain muuta, kuin mihin on totuttu.

Trumpin halukkuus debattien suhteen on vaihdellut

Vielä viime vuonna Trump epäröi halukkuuttaan osallistua presidentillisiin keskusteluihin. Hän odotti pääsevänsä väittelemään demokraattien ehdokkaan kanssa, mutta epäili Presidentillisten keskustelujen komissiota puolueellisuudesta. Myöhemmin Trump on muuttanut kantaansa, ja odottaa debatteja innokkaasti. Trumpin kampanja-avustajat  Brad Parscale ja Rudy Giuliani, ovatkin esittäneet pyynnön neljännen keskustelutilaisuuden järjestämiseksi.

Nancy Pelosi sanoo, ettei debatteja tulisi järjestää. Biden on valmis keskusteluun

”Mielestäni debatteja ei pitäisi olla”, Pelosi sanoi reporttereille elokuun loppupuolella. ”En usko, että Yhdysvaltain presidentti käyttäytyisi tavalla, mikä yleensä yhdistetään totuuteen, todisteisiin, tietoon ja tosiasioihin.” ”En luvallistaisi keskustelua hänen kanssaan, enkä myöskään keskustelua Yhdysvaltain presidenttiyteen liittyen”, hän lisäsi.

Joe Biden on sittemmin hylännyt Pelosin ehdotuksen. ”Aion keskustella hänen (Trump) kanssaan”, hän sanoi. ”Aion olla tosiasioiden tarkastaja.”

LINDA K.

LISÄTIETOA/LÄHDE: TOWN&COUNTRY

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *