Julian Assangen luovutusoikeudenkäynti jatkuu covid-19 -tartuntaepäilyn hälvettyä

Julian Assangen luovutusoikeudenkäynti Lontoon Old Bayleissa jatkuu aikataulun mukaisesti maanantaina 14.9.2020.

Dramatiikkaa saatiin, kun viime viikolla alkanut oikeudenkäynti piti keskeyttää covid-19 -tartuntaepäilyn vuoksi. Yhdysvaltojen hallinnon edustajan, asianajaja James Lewisin puoliso epäili saaneensa tartunnan. Varotoimenpiteenä Assangen asianajaja Jennifer Robinson haki keskiviikkona oikeudelta käsittelyn lykkäystä, koska epäili, että mahdollista virusta on saattanut levitä myös oikeussaliin. Myös asianajaja Lewis puolsi lykkäyshakemusta. Tuomari Vanessa Baraitser myönsi lopulta lykkäystä siihen saakka, kunnes testitulos on valmistunut. Sunnuntaina selvisi, että kyseessä oli tavallinen flunssa, joten oikeus on päässyt tänään maanantaina jatkamaan asian käsittelyä.

Oikeusprosessin jatkuessa viime maanantaina puolen vuoden tauon jälkeen, haki Assangen tiimi käsittelyn lykkäystä. Lykkäystä haettiin yli presidentinvaalien, koska syytekirjelmään oli tuotu uusi syyte. Tiimin mukaan Assangen ei ole ollut mahdollista valmistautua käsittelyyn uusimman pykälän osalta täysipainoisesti, koska Assange ei koronakaranteenin takia pystynyt tapaamaan oikeusavustajiaan. Tuomari ei myöntänyt lykkäystä.

Viime viikolla Assangen todistajana toiminut professori Paul Rogers esitti väitteen, että käsittely on poliittinen. Hänen mielestään Donald Trump ajaa Assangea takaa sen takia, koska Barack Obama ei näin tehnyt.

Oikeusministeriö on sitä mieltä, että Assangen ja Chelsea Manningin laittomat keinot, joilla he  hankkivat yli puoli miljoonaa asiakirjaa, eivät kuulu journalistisen käytäntöjen piiriin, vaan ne voidaan tulkita vakoilulain rikkomiseksi. Asiakirjat  paljastavat Usan tekemiä sotarikoksia Afganistanissa ja Irakissa, mutta tässä oikeudenkäynnissä asiakirjojen sisältöä on käytetty puolustuksen todisteena teon motiivien avaamiseen. Asiakirjoissa mainittuja epäselvyyksiä ei tässä käsittelyssä oikeudellisesti arvioida.

Assangea syytetään myös mm. asiakirjoissa esiintyvien henkilöiden turvallisuuden vaarantamisesta ja työnkejöiden värväämisestä rikollisiin tarkoituksiin.

Britannian luovuttamista koskevan lain mukaan, tuomari voi tehdä kielteisen päätöksen, ja olla luovuttamatta syytettyä Usan pyynnöstä huolimatta, jos oikeus katsoo, että luovutettava henkilö on vaarassa joutua ihmisoikeusrikkomuksen  kohteeksi.

Raportointi jatkuu myöhemmin.

LINDA K.

LÄHDE: The Sydney Morning Herald

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *