NEW YORK TIMES
Jo toinen Nobelin rauhanpalkintoehdokkuus Trumpille viikon sisällä, tällä kertaa Serbia-Kosovo-sopimuksen johdosta. Lähi-idän sopimukseen liittymässä myös Bahrain.

Presidentti Trump on nimitetty Nobelin rauhanpalkinnon saajaehdokkaaksi jo toisen kerran tällä viikolla: tällä kertaa rauhanvälitystyöstään historiallisessa rauhansopimuksessa, Serbian ja siitä irrotetun Kosovon tasavallan, välillä.

Ruotsin parlamentin jäsen, Magnus Jacobsson, ilmoitti perjantaiaamuna 11.9. 2020 Twitter -tviitissään, että hän on esittänyt Trumpin hallintoa ja kahta Euroopan maata Nobel -ehdokkaaksi ”yhdessä tekemästään työstä rauhan ja taloudellisen kehitystyön eteen, allekirjoittamalla yhteistyösopimuksen Valkoisessa talossa”. ”Kauppa ja viestintä ovat tärkeitä rauhan rakennuspalikoita ”, Jacobsson kirjoitti Nobelin komitealle.

Keskiviikkona, myös Norjan parlamentin jäsen nimitti presidentin arvostetun palkinnon saajaksi, tekemästään työstä Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välisen rauhansopimuksen välittäjänä. ”Ansioista puhuttaessa, ​​mielestäni hän on yrittänyt luoda enemmän rauhaa kansojen välille kuin useimmat muut rauhanpalkinnon ehdokkaat”, Christian Tybring-Gjedde kertoi Fox Newsille. Nobelin virallisen verkkosivuston mukaan, vuoden 2020 rauhanpalkintoon oli 318 ehdokasta. Vuoden 2021 palkinnon voittaja ilmoitetaan vasta ensi vuoden lokakuussa.

Trump isännöi viime perjantaina Serbian ja Kosovon johtajia, ja kutsui heidät allekirjoittamaan merkittävän taloudellisen normalisointisopimuksen. Kosovo erosi Serbiasta vuonna 2008, julistettuaan itsenäisyytensä Yhdysvaltain avustuksella sen jälkeen, kun Serbian silloinen vahva mies Slobodan Milošević, oli käynyt kansanmurhasodan. Sota tappoi 10 000 etnistä muslimi-albaania. ”Kesti vuosikymmeniä, koska ei ollut ketään, joka yrittäisi saada sen (sopimuksen) aikaan”, Trump sanoi Oval officessa, vierellään Kosovon pääministeri Avdullah Hoti ja Serbian presidentti Aleksandar Vučić. ”Oli paljon taistelua, ja nyt on paljon rakkautta”, Trump jatkoi.

Serbia ei vieläkään tunnusta Kosovon itsenäisyyttä, mutta se sallii taloudellisen yhteistyön, rautatie- ja kauttakulkuyhteydet, sekä ihmisten ja tavaroiden vapaan liikkuvuuden maiden välillä. Serbian presidentti kiitti Trumpia ja sanoi, että tämä oli tehnyt ”suuren työn”. Kosovon johtaja korosti  Trumpin ”sitoutumista rauhaan”.

Yhteistyösopimus syntyi heti toisen sopimuksen perään; rauhansopimus Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välillä. Tuo sopimus palautti Israelin ja arabikansojen väliset suhteet, sitten vuosikymmenten. Abraham-sopimukseksikin kutsuttu rauhansopimus allekirjoitetaan virallisesti Valkoisessa talossa ensi tiistaina, Israelin ja Arabiemiirikuntien valtuuskuntien kanssa. Tässä diplomaattisessa läpimurrossa kahden maan välinen matkailu ja investoinnit lisääntyvät. Sopimus suututti Iranin.

Perjantaina iltapäivällä,Trumpin hallinnon pyrkiessä luomaan rauhaa Lähi-idän alueelle, Valkoinen talo ilmoitti, että pieni Bahrainin kuningaskunta seuraa Yhdistyneitä arabiemiirikuntia normalisoimalla suhteitaan Israeliin. ”Kun tulin virkaan, Lähi-itä oli absoluuttisen kaaoksen tilassa”, Trump kertoi Oval officessa toimittajille. ”Kun useat maat normalisoivat suhteitaan Israeliin, mikä tapahtuu melko nopeasti, uskomme, että alueesta tulee yhä vakaampi, turvallisempi ja vauraampi ”, hän sanoi.

Barack Obama sai Nobelin rauhanpalkinnon ensimmäisellä toimikaudellaan vuonna 2009. Palkinnon hän sai 9/11 -iskun aiheuttamien, muslimimaailmaan kohdistuvien jännitteiden lieventäjänä ja työstään ydinaseiden poistamiseksi maailmasta. Komitean päätös järkytti monia, Obamaa itseään mukaan lukien.

Komitean entinen sihteeri kertoi vuoden 2015 haastattelussa, että se oli virhe. Hän paljasti, että palkinto ei tukenut Obamaa heidän toivomallaan tavalla. ”Jopa monet Obaman kannattajat uskoivat, että palkinto oli virhe”, Geir Lundestad sanoi. ”Tässä mielessä komitea ei saavuttanut sitä, mitä oli toivonut.”

LINDA K.

LÄHDE: NEW YORK TIMES

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *