Julian Assangen luovusta koskeva oikeuskäsittely keskeytyi korona-altistusepäilyn takia torstaina 10.9. Luovutusoikeudenkäynti on  keskeytetty ensi maanantaihin asti, jotta yksi oikeusavustajatiimin jäsenistä voidaan testata mahdollisen Covid-19 -altistumisen varalta.

Tuomari Vanessa Baraitser myönsi Assangen asianajajien pyynnöstä keskeytyksen WikiLeaksin perustajajäsenille ja Yhdysvaltain hallitukselle.
”Meidän ei oikeastaan ​​pitäisi olla täällä tänään. Covid olisi oikeussalissa ”, sanoi Edward Fitzgerald QC, joka edustaa Assangea luovutuskäsittelyssä.
Lykkäyspyyntöä tuki Yhdysvaltain hallituksen edustajana toimiva James Lewis QC, joka puhui Old Baileyhin videolinkin kautta.

Baraitser sanoi, että hänelle oli kerrottu keskiviikkoiltana, että joku Assangen oikeusavustajatiimin jäsenistä on saattanut altistua Covid-19: lle. Hän kertoi aikoneensa ottaa asian kerrallaan, mutta kuultuaan molempia osapuolia, hän päätti hyväksyä käsittelyn lykkäyksen. Baraitser pyysi molempien osapuolten lakimiehiä toimittamaan kirjalliset ehdotuksensa siitä, kuinka edetään, jos ennen maanantaita käy ilmi että testi on positiivinen. Yhdysvaltalaisasianajaja Eric Lewisin, jonka Assangen lakitiimi on kutsunut asiantuntijatodistajaksi, on määrä antaa todistus tulevana maanantaina.

Old Bailey pysyy todennäköisesti avoimena Covid-19-testin tuloksesta riippumatta. Lontoon City of London Corporationin edustaja, joka on kyseisen rakennusalueen paikallisviranomainen, sanoi että keskusrikostuomioistuin siivotaan joka päivä hallituksen ohjeiden mukaisesti, ja se pysyy auki.

Jutun käsittely alkoi Old Baileyssä maanantaina, ja sen on suunniteltu kestävän neljä viikkoa. Oikeus kuulee Yhdysvaltojen oikeusministeriön väitteet siitä, että Assange yritti rekrytoida hakkereita etsimään turvaluokiteltuja hallituksen tietoja. Yhdysvalloissa Assangelle voidaan määrätä jopa 175 vuoden vankeusrangaistus, jos hänet tuomitaan kaikista esityistä syytteistä. Yhdysvaltain suuri valamiehistö syyttää Assangea 18 epäillystä rikoksesta, joista 17 kuuluu Yhdysvaltain vakoilulain alaisuuteen. Ne kattavat salaliiton vastaanottaa, hankkia ja paljastaa turvallisuusluokiteltuja diplomaattisia ja sotilaallisia asiakirjoja.

Assangen tiimin tällä viikolla kutsumiin asiantuntijoihin kuului Bradfordin yliopiston emeritusprofessori, professori Paul Rogers, joka kertoi tuomioistuimelle, että Assangen poliittiset mielipiteet asettivat hänet Donald Trumpin hallinnon ”tähtäimeen”. Hänen mukaansa WikiLeaksin paljastukset olivat ”merkittäviä” osoittaessaan, kuinka Yhdysvaltojen johtaman koalition sodat Afganistanissa ja Irakissa menivät ”väärin” – vaikka julkisuudessa esitettiin väitteitä heidän menestyksestään.

Seuraamme tilannetta.

LINDA K.

LÄHDE: The Guardian

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *