Norjan viranomaiset esittivät Donald Trumpia Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, vedoten Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien väliseen rauhansopimukseen.

Vain viikkoja siitä, kun Trumpin hallinto neuvotteli rauhan Israelin ja Yhdistyneiden Arabiemiraattien välille, presidentti Trump nimitettiin YK:n rauhanpalkinnon vuoden 2021 saajaehdokkaaksi. Esityksen ehdokkuudesta teki Norjan Parlamentin jäsen, Christian Tybring-Gjedde, joka ylisti Trumpin pyrkimyksiä ratkaista pitkittyneet konfliktit maailmanlaajuisesti.

Fox Newsille antamassaan haastattelussa, neljännen kauden parlamentikko ja Norjan valtuuskunnan puheenjohtana NATO:n parlamentaarisessa edustajainkokouksessa toimiva Tybring-Gjedde katsoo, että Trump on pyrkinyt luomaan rauhaa kansojen välille enemmän kuin useimmat muut rauhanpalkintoehdokkaat.

Nimityskirjeessään rauhanpalkintokomitealle Tybring-Gjedde mainitsee, että Trumpin hallinnolla on ollut keskeinen rooli Israelin ja Arabiemiirikuntien suhteiden luomisessa. ”Koska odotetaan, että muutkin Lähi-idän maat seuraavat Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien jalanjälkiä, tämä sopimus voi toimia suunnavaihtajana, ja muuttaa Lähi-idän alueen yhteistyön ja vaurauden alueeksi”, hän kirjoitti.

Kirjeessä mainittiin myös presidentin ”avainrooli konfliktin osapuolten välisen yhteydenpidon helpottamisessa ja … uuden dynamiikan luomisessa muissa, pitkittyneissä konflikteissa, kuten Kashmirin rajakiista Intian ja Pakistanin välillä, Pohjois- ja Etelä-Korean konflikti sekä Pohjois-Korean ydinvoimahankkeet.”

Tybring-Gjedde jatkaa kiittäen Trumpia siitä, että tämä on vetämässä suuret määrät sotilasjoukkoja pois Lähi-Idästä. Hän kirjoittaa, että Trump on todellakin katkaissut 39 vuotta vanhan Yhdysvaltain presidenttien toimintaketjun, jossa Yhdysvallat on joko aloittanut sodan, tai saattanut sen mukaan kansainväliseen aseelliseen konfliktiin. ”Viimeinen presidentti, joka vältti tekemästä niin, oli Rauhanpalkinnon saaja Jimmy Carter ”, Tybring-Gjedde sanoo.

Tämä ei ole ensimmäinen nimitys koskien Trumpia, sillä Tybring-Gjedde teki yhden ehdotuksen vuonna 2018 yhdessä toisen norjalaisen virkamiehen kanssa, sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti oli pitänyt huippukokouksen Kim Jong Unin kanssa Singaporessa. Japanin pääministeri ilmoitti tehneensä samoin. Trump ei voittanut.

Tybring-Gjedde, joka on Norjan konservatiivispopulistisen puolueen(toim.:Edistyspuolue) jäsen, kertoi Fox Newsille, että hänen viimeisimmän nimitysehdotuksensa tarkoituksena ei ole tarkoitus suosia Yhdysvaltojen presidenttiä. ”En ole suuri Trump-kannattaja”, hän sanoi. ”Komitean tulisi tarkastella tosiasioita ja arvioida häntä tosiseikkojen perusteella – ei sen mukaan, miten hän joskus käyttäytyy. Ihmiset, jotka ovat saaneet rauhanpalkinnon viime vuosina, ovat tehneet paljon vähemmän kuin Donald Trump. Esimerkiksi Barack Obama ei ole tehnyt mitään. ”

Vuoden 2009 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin silloiselle presidentille, Barack Obamalle. Perusteluissa Nobelin komitea kutsui Obaman toimintaa ”poikkeuksellisiksi pyrkimyksiksi vahvistaa kansainvälistä diplomatiaa ja kansojen välistä yhteistyötä”. Päätös, joka tehtiin vain yhdeksän kuukautta Obaman ensimmäisen kauden alusta lukien, sai USA: ssa kritiikkiä – mukaan lukien silloiselta yksityiseltä kansalaiselta, Donald Trumpilta.

Myös Puolan entinen presidentti, ja vuoden 1983 Nobel-palkittu Lech Walesa, sanoi, että oli liian aikaista antaa palkinto Obamalle – vain 263 päivää tämän virkaan astumisen jälkeen: ”Liian nopeasti. Toistaiseksi Obama tekee vain ehdotuksia. Mutta joskus Nobelin komitea myöntää palkinnon kannustamaan vastuullista toimintaa.”

Jopa Obama oli yllättynyt, sanoen tuolloin, että hän oli ”yllättynyt ja nöyrtynyt” Nobelin komitean päätöksestä. ”Ollakseni rehellinen”, hän sanoi, ”en mielestäni ansaitse olla mukana näin monien uudistuksellisten henkilöiden seurassa, jotka ovat saaneet tämän palkinnon; miesten ja naisten, jotka ovat innoittaneet minua ja innoittaneet koko maailmaa pyrkimällä rohkeasti rauhaan.”

Obaman lisäksi, kolme muuta Yhdysvaltain presidenttiä on voittanut Nobelin rauhanpalkinnon: presidentti Theodore Roosevelt vuonna 1906 ”neuvottelemastaan rauhasta Venäjän ja Japanin sodassa”;
Presidentti Woodrow Wilson vuonna 1920, meriiteistään ”Kansakuntien liiton johtavana arkkitehtinä” sekä presidentti Jimmy Carter vuonna 2002 ”vuosikymmenien väsymättömästä työstään löytää rauhanomaisia ​​ratkaisuja kansainvälisiin konflikteihin”.

Nobelin rauhanpalkinnon saajan päättää Norjan parlamentin nimittämä viisihenkinen Nobelin komitea. Vuoden 2021 rauhanpalkinnon voittaja julkistetaan vasta ensi vuoden lokakuussa.

LINDA K.

LÄHDE: Fox News

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *