Julian Assangen luovutusoikeudenkäynti, päivä 3.

Assange taistelee Yhdysvaltoihin luovuttamistaan vastaan Lontoossa. 18-lukuisen syytteen mukaan, hän on suunnitelmallisesti hakkeroinut tietokoneita ja solminut salaliiton, saadakseen ja paljastaakseen maanpuolustustietoja. Jos australialainen tuomitaan, saa hän 175 vuoden vankeusrangaistuksen.

Tuomioistuimessa on keskiviikkona 9.9. kuultu näkemyksiä siitä, että Assangen luovutusoikeudenkäynti on ”poliittinen”. Puolustuksen todistajana toimineen, professori Paul Rogersin mukaan, WikiLeaksin perustajan Julian Assangen poliittiset mielipiteet asettavat hänet Donald Trumpin hallinnon ”tähtäimeen”.

Professori Rogers kertoi Old Baileyssa keskiviikkona, että järjestön paljastukset olivat ”merkittäviä”. Ne osoittivat, kuinka Yhdysvaltain koalition sodat Afganistanissa ja Irakissa menivät ”pieleen”, vaikka niitä julkisuudessa on pidetty menestyksekkäinä. Bradfordin yliopiston rauhantutkimuksen emeritusprofessori sanoi, että WikiLeaksin julkaisemat vuodetut asiakirjat paljastivat yksityiskohtia Irakissa tapetuista viidestätoista tuhannesta (15 000) siviilistä. ”(Tämä oli) luultavasti yksi merkittävimmistä asiakokonaisuuksista koko operaatiossa. Se johti siihen, että julkisuuteen tuli hyvin ahdistava näkemys koko sodasta”, hän sanoi. ”Länsimaiden, erityisesti Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian, keskuudessa, on nyt enemmän varovaisuutta mennä sotaan, varsinkin varhaisessa vaiheessa … Mielestäni tämä johtuu erityisesti WikiLeaksista.”

Valtiotieteilijä, professori Rogers sanoi, että Assangen työ WikiLeaksissa ja hänen julkisesti esitettämänsä puheet osoittavat hänen näkemyksensä poliittisesti ”libertaristisiksi”. Tuomioistuimelle toimittamassaan raportissa Rogers toteaa, että Assangen omin sanoin ja toimin esittämät, WikiLeaks -organisaatiossa julkituodut mielipiteet ja näkemykset monien vuosien ajalta, voidaan erittäin selkeästi nähdä Trumpin hallinnon filosofian vastaisina.

Professori Rogers sanoi, että Assangen menestystä asioiden julkisaattamisessa pidettiin ”vaarana” Trumpin hallinnolle. ”Tämä saa uskomaan siihen, että Assange ja se mitä hän edustaa, edustaa jonkinlaista uhkaa normaalille poliittisille pyrkimyksille”, hän selitti. Assangen asianajaja Edward Fitzgerald tiedusteli, kumpaan Rogers uskoi Assangea vastaan ​​esitettyjen syytteiden perustuvan: ”rikosoikeudellisiin huolenaiheisiin” vai poliittisiin näkökohtiin? Professori Rogers sanoi: ”Minun on sanottava, että se näyttää perustuvan jälkimmäiseen.

”Tämä näyttää olevan poliittinen oikeudenkäynti. ” Puolustuksen todistajan mukaan se, että presidentti Barack Obaman hallinto ei asettanut  Assangea syytteeseen, oli myös syynä Trumpin hallinnon päätöksenteossa. ”Herra Trump näyttää omaavan huomattavaa henkilökohtaista antipatiaa presidentti Obamaa ja tuolloisen Obaman hallinnon toimia kohtaan”, hän sanoi. ”Mielestäni on järkeenkäypää sanoa, että se olisi yksi syy, todennäköisesti merkittävä syy siihen, miksi herra Trump valitsi tämän näkökannan”.

Assangea on pidetty tutkintavankeudessa Belmarshin vankilassa viime syyskuusta lähtien. Siellä hän on suorittanut 50 viikon vankeusrangaistusta takuuehtojen rikkomisesta. Takuuehtoja Assange rikkoi ollessaan Ecuadorin Lontoon suurlähetystössä melkein seitsemän vuotta.

Kuulemistilaisuutta, jonka odotetaan kestävän noin neljä viikkoa, jatketaan.

LINDA K.

LÄHDE: Australian Associated Press/ The Canberra Times

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *